Δημιουργία site στο Google για αποθήκευση αρχείων


Σκοπεύω στο άμεσο μέλλον να σας δείξω δύο tricks για το blog σας, για τα οποία χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αρχεία javascript. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία φιλοξενούνται από τον εκάστοτε δημιουργό σε προσωπικές σελίδες και με τον κίνδυνο κλεισίματος ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος της σελίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στα blogs που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα αρχεία, πιστεύω ότι είναι καλύτερο ο καθένας να φιλοξενεί τα αρχεία αυτά σε δικό του χώρο. Γι’αυτό, σήμερα θα δούμε βήμα βήμα πώς θα δημιουργήσουμε ένα site στο Google για αυτό το σκοπό.

Γιατί στο Google;
α. Διότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ δωρεάν.
β. Διότι έχουμε όλοι ήδη λογαριασμό, εφόσον διατηρούμε blog (blogger).
γ. Διότι (νομίζω) ότι είναι η πιο απλή και γρήγορη λύση, ιδανική και για εμάς τους άπειρους περί τέτοιων θεμάτων.
Θα σας εξηγήσω τα βήματα από την αρχή, μέχρι και το ανέβασμα των αρχείων στο site που θα φτιάξουμε. Πάμε λοιπόν.
1. Πάμε στο https://sites.google.com/?hl=el&tab=v3 . Αν δεν κάνω λάθος, είναι η ελληνική έκδοση, ε; Αν ακόμα δεν το βλέπετε στα ελληνικά, πηγαίνετε στο “My Settings” κι αλλάξτε γλώσσα! Ωραία.
2. Κάνουμε Log In με τον Google λογαριασμό μας, αυτόν που χρησιμοποιούμε και για σύνδεση στο blogger.
3. Πατάμε το κουμπί “Δημιουργία Νέου Ιστότοπου“.
4. Επιλέγουμε το πρότυπο που θέλουμε. Αν το site θα το έχουμε μόνο για φιλοξενία αρχείων και δε θα το βλέπει κόσμος, αφήστε επιλεγμένα τα προεπιλεγμένα.
5. Επιλέγουμε το όνομα του ιστότοπου μας.
6. Αμέσως μετά, στο επόμενο κουτάκι, δίνουμε την κατάληξη που θέλουμε να έχει το link για τον ιστότοπο μας. Το link θα είναι αυτής της μορφής: https://sites.google.com/site/MYSITE . Στο MYSITE βάζετε εσείς αυτό που θέλετε.
7. Επιλέγουμε το θέμα που θέλουμε, επίσης αφήστε το όπως είναι, αν χρειάζεστε το site μόνο για φιλοξενία αρχείων. Αυτό ισχύει και για το επόμενο βήμα:
8. Πατώντας “Περισσότερες επιλογές” μπορούμε να δώσουμε μια περιγραφή για το site μας, να καθορίσουμε αν πρόκειται να είναι ορατό προς όλους ή προς επιλεγμένα άτομα και, τέλος, να διευκρινίσουμε αν το περιεχόμενο του θα είναι ακατάλληλο για ανήλικους.
9. Γράφουμε τον κωδικό που φαίνεται στην εικόνα.
10. Πατάμε “Δημιουργία Ιστότοπου“. 
Αυτό ήταν, μόλις δημιουργήσαμε το δικό μας site στο Google! Πάμε παρακάτω να δούμε πώς θα ανεβάσουμε τα αρχεία που θέλουμε να φιλοξενήσουμε εκεί. 
11. Βρισκόμαστε ήδη μέσα στο καινούριο μας site. Πατάμε πάνω δεξιά “Δημιουργία Σελίδας“.
12. Επιλέγουμε το πρότυπο “Αρχειοθήκη“, αφού σε αυτή τη σελίδα θα αποθηκεύσουμε τα αρχεία μας.
13. Γράφουμε το όνομα της σελίδας μας, π.χ. “Η Αρχειοθήκη Μου“. Αυτόματα, από κάτω βλέπουμε το link που θα έχει η σελίδα μας, βάσει του ονόματος που δώσαμε. Προσέξτε ότι αν δώσετε όνομα με ελληνικούς χαρακτήρες, αυτοί λατινοποιούνται αυτόματα, δηλαδή για το “Η Αρχειοθήκη Μου”, θα έχω “e-archeiotheke-mou”. Αν θέλετε να προσαρμόσετε το link της σελίδας, πατήστε “Αλλαγή” και βάλτε όποιο εσείς θέλετε και πατήστε “Αποθήκευση“.
14. Στη συνέχεια υπάρχει η επιλογή της τοποθεσίας της σελίδας μας. Αν, δηλαδή, θέλουμε να βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο ή κάτω από το Home. Δεν παίζει και μεγάλο ρόλο αυτή η επιλογή, επηρεάζει μόνο την εμφάνιση του link της σελίδας. Για “Επιλογή Διαφορετικής Τοποθεσίας” χρειάζεται να υπάρχουν άλλες τοποθεσίες στο site μας, όμως αφού το έχουμε μόλις δημιουργήσει, λογικό είναι να μην υπάρχουν.
15. Πατάμε “Δημιουργία Σελίδας“. 
Μόλις δημιουργήσαμε και τη σελίδα στην οποία θα φιλοξενήσουμε τα αρχεία μας. Πάμε να το κάνουμε κι αυτό. 
16. Βρισκόμαστε ήδη μέσα στη σελίδα που μόλις φτιάξαμε. Πατάμε το κουμπάκι “Προσθήκη Αρχείου“.
17. Πατάμε το “Browse” για να επιλέξουμε το αρχείο που θέλουμε να ανεβάσουμε και πατάμε “Μεταφόρτωση“.
18. Μόλις τελειώσει το ανέβασμα, βλέπουμε το αρχείο μας στη λίστα και κάτω από αυτό ένα link για “Download“. Πατώντας δεξί click κι επιλέγοντας Copy Link Location, έχουμε την τοποθεσία του. Για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κώδικες (αυτός ήταν ο σκοπός μας εξ αρχής) θα πρέπει να το αντιγράψουμε κάπου και να αφαιρέσουμε δύο πράγματα. Πρώτα το s μετά το http και στη συνέχεια ότι βρίσκεται στο τέλος μετά (και μαζί με)το ?
*Παράδειγμα για το αρχείο MYJAVA.JS (με πράσινο τα σημεία που πρέπει να διαγραφούν):
Αρχικό link: https://sites.google.com/site/MYSITE/MYPAGE/MYJAVA.JS?attredirects=0&d=1
Τελικό link (αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε): http://sites.google.com/site/MYSITE/MYPAGE/MYJAVA.JS 
Καταλάβαμε, σωστά; Για οποιεσδήποτε απορίες ή για κάποιο λάθος σε όσα έγραψα, ενημερώστε με, παρακαλώ. 
Φτιάξτε το site σας, κάντε τις δοκιμές σας και θα επανέλθω με τα κολπάκια που υποσχέθηκα!
, , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *