Κύριοι του Φιλελεύθερου,


δεν είμαι από κείνους που δημοσιεύουν μόνον ό,τι τους συμφέρει. Είπα ότι θα ενημέρωνα για την εξέλιξη του ζητήματος και θα το κάνω. Χωρίς να νιώθω την υποχρέωση να δώσω εξηγήσεις σε κάποιον άγνωστο μου, ενημερώνω, κυρίως τους συνbloggers μου ότι αυτές τις μέρες δούλευα εντεκάμιση (11,5) ώρες την ημέρα, εφτά (7) ημέρες την εβδομάδα, οπότε είναι λογικό να μην υπάρχει πάντα ο ιδανικός ελεύθερος χρόνος. Κι όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, δεν ξοδεύεται αναγκαστικά στο blogging. Γι’αυτό και θα πάρετε σήμερα τη συνέχεια της υπόθεσης μας.
Μετά την ανάρτηση περί της ‘αντιγραφής’, πήρα άμεσα απάντηση από τον Άριστο Μιχαηλίδη, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας. Από τον ίδιο το Μιχάλη Χατζηβασίλη ήρθε η απάντηση εχτές, καθότι έλειπε στο εξωτερικό. Το ότι απάντησαν και οι δύο είναι υπέρ τους, διότι δείχνει τουλάχιστον ότι υπάρχει η απαραίτητη ευθιξία.

Η απάντηση του Άριστου Μιχαηλίδη (όπως τη δημοσίευσε και ο ίδιος σε σχόλιο του στην ανάρτηση):
Αγαπητέ κύριε Ανδρέα,
Είδα την καταγγελία σου και εκπλάγηκα. Είναι γεγονός ότι έχεις δίκαιο στο ότι έπρεπε να αναφερθεί η πηγή, αλλά δεν έχεις δίκαιο για τις διαστάσεις που δίνεις και προπάντων για τις προσβολές προς ένα δημοσιογράφο, που επί δυο δεκαετίες δίνει καθημερινά εξετάσεις, επώνυμα και η δουλειά του είναι στη δημόσια κριτική. Δεν μιλάμε δηλαδή για κάποιον διάττοντα αστέρα, που κρύβεται πίσω από αντιγραφές και προχειρότητες, αλλά για έναν επαγγελματία της ενημέρωσης και είναι άδικο να εκτίθεται χωρίς καν να πει τη γνώμη του ή χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να δώσει τη δική του εξήγηση ή να διορθώσει κάποιο λάθος, αν έγινε.
Επί της ουσίας λοιπόν: Κακώς δεν αναφέρθηκε ότι το ανορθόγραφο λαπόρτο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δικό σου μπλοκ και από εκεί το αναδημοσίευσε ο Μ. Χατζηβασίλης. Αλλά, δεν υπήρχε καμιά πρόθεση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο Μιχάλης δεν γνώριζε καν από πού προήλθε το θέμα. Κάποιος του το έδωσε και του είπε ότι το βρήκε στο διαδίκτυο γι΄ αυτό και έκανε αναφορά ότι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, χωρίς να δώσει όμως τη σημασία που έπρεπε για να βρει πού ακριβώς κυκλοφορεί και να το αναφέρει. Αυτό ήταν λάθος, αλλά δεν ήταν σκόπιμο. Εξάλλου, όπου κι αν ρωτήσετε στο δημοσιογραφικό χώρο θα μάθετε ότι ο Χατζηβασίλης έχει κάθε μέρα τις περισσότερες αποκλειστικές ειδήσεις από όλους τους αστυνομικούς συντάκτες της Κύπρου, δεν έχει καμιά ανάγκη να κλέβει από άλλους.
Είναι πάντως πολύ λυπηρό το ότι παρουσιάζεται αυτό το ζήτημα ως ένας πόλεμος των δημοσιογράφων με τους bloggers και ότι υπάρχει ευρύτερα θέμα αντιγραφής των bloggers. Στην πραγματικότητα αυτός ο πόλεμος είναι μόνο στο μυαλό σας και οι αντιγραφές κειμένων εντοπίζονται συνέχεια και από τις δυο πλευρές, μένει να δούμε πού γίνονται οι περισσότερες αντιγραφές και σίγουρα σε αυτή την σύγκριση οι χαμένοι δεν θα είναι στην έντυπη ενημέρωση. Αλλά, επειδή δόθηκαν διαστάσεις, πρέπει να πω ότι αν πράγματι ενδιαφέρεστε για την ενημέρωση ή για μια σοβαρή προσπάθεια να βελτιωθούν πράγματα, θα έπρεπε να χαιρόμαστε και οι δυο πλευρές, όταν συμπληρώνει η μια την άλλη. Παράδειγμα, οι διορθώσεις που έγιναν στο ανορθρόγραφο λαπόρτο δεν νομίζω να πιστεύετε ότι έγιναν επειδή δημοσιεύθηκε στο μπλοκ σας και όχι επειδή προβλήθηκαν από το Φιλελεύθερο. Αυτό εννοώ αλληλοσυμπλήρωση.
Πάντως, τώρα που πληροφορηθήκαμε το λάθος θα φροντίσουμε να το διορθώσουμε στην αυριανή έκδοση.
Πράγματι, την επόμενη μέρα, Ο Φιλελεύθερος αφιέρωσε μια μικρή παράγραφο στη διόρθωση του ζητήματος:
Και η απάντηση του Μιχάλη Χατζηβασίλη:
Αγαπητέ Αντρέα Π.
καλημέρα,

Επειδή απουσίαζα στο εξωτερικό, ενημερώθηκα από τον συνάδελφο Άριστο Μιχαηλίδη για το θέμα που ήγειρες στο μπλοκ σου.

Ειλικρινά εξεπλάγηκα για τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα και ειδικά για τα σχόλια και τα δικά σου και των άλλων μπλόκερς. Δεν περίμενα ότι θα μας χαρακτηρίζετε όλους τους δημοσιογράφους ούτε λίγο ούτε πολύ ως κλέφτες και χωρίς δεοντολογική συνείδηση.

Το ίδιο λάθος που έπραξα εγώ και δεν έψαξα την πηγή προέλευσης της δημοσίευσης, το έπραξες και εσύ καταδικάζοντάς με χωρίς καν να με ακούσεις. Αν έπαιρνες ένα τηλέφωνο στην εφημερίδα και με ζητούσες για να διαμαρτυρηθείς, θα με άκουγες και από κει και πέρα δικό σου θέμα πως θα αντιδρούσες. Όλο αυτό όμως ότι τάχατες δεν έχουμε συνείδηση, ότι κλέβουμε αβέρτα κ.ά. είναι χοντρό. Επί της ουσίας: Η φωτογραφία που δημοσιεύσαμε και τα σχόλια για τα λάθη στο πρόστιμο, ήρθε στην εφημερίδα από κάποιον προφανώς που το είδε στο διαδίκτυο. Ο άνθρωπος δεν ήξερε ότι προερχόταν από το μπλοκ το δικό σου και γι’ αυτό δεν έγινε αναφορά στην πηγή. Δεν έχουμε πρόβλημα να αναφέρουμε ότι το θέμα προερχόταν από το συγκεκριμένο μπλοκ, ή από άλλο. Δεν βγάζουμε σπυράκια με τα μπλοκ (αν πάεις πίσω θα δεις ότι στηρίξαμε το «christofias watch” ως θέμα αρχής να μην διώκονται τα μπλοκς και όχι για πολιτικούς λόγους. Ούτε βεβαίως καθόμαστε και γυρίζουμε τα μπλοκς και κλέβουμε ότι γράφουν. Έχω 29 χρόνια στη δημοσιογραφία και δεν κατηγορήθηκε ποτέ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και δεν θα το κάνω τώρα.

Εν κατακλείδι, απολογούμε για το λάθος, δεν ήταν όμως σκόπιμο και κυρίως δεν συνηθίζω να «κλέβω» αβέρτα όπως μου αποδίδεται σορηδόν. Χαίρομαι που στο τέλος υπήρξε αποτέλεσμα έστω και με ανορθόδοξο τρόπο και διορθώθηκε το λάθος.

Ευχαριστώ και αν το θεωρείς ορθό μπορείς να αναρτήσεις τη θέση μου στο μπλοκ σου.

Κύριοι, είχα σκοπό να συνεχίσω το θέμα με απαντήσεις και αντιπαράθεση, όμως δε θα το κάνω όπως το σχεδίαζα.
Αντ’ αυτού, θα αφήσω τα σχόλια των συνbloggers μου εδώ και εδώ -με τα οποία συμφωνώ στην πλειοψηφία- σαν απαντήσεις προς εσάς και θα τελειώσω το θέμα από την πλευρά μου εδώ.
Ξέρω ότι πολλοί πιστεύουν ότι έκανα ό,τι έκανα με σκοπό την προώθηση του blog μου ή τη δική μου προβολή. Ορίστε η απάντηση και σε αυτούς λοιπόν.
Εκείνο που ζητώ είναι η αναγνώριση της αυθεντικότητας για οτιδήποτε και όχι μόνο στο internet. Από τη στιγμή που παραδέχτηκαν οι άνθρωποι του Φιλελεύθερου ότι όντως ήταν λάθος η μη αναφορά της πηγής και προέβησαν σε διόρθωση -και χωρίς να σημαίνει ότι πιστεύω πως δεν υπήρχε καμιά ευθύνη του δημοσιογράφου εξ αρχής- είμαι εντάξει.
Συνεχίζω το blogging μου στην αφανή πλευρά του internet και συνεχίστε εσείς τη δημοσιογραφία σας. Με περισσότερη προσοχή στο μέλλον, για να είμαστε όλοι ευτυχείς με τις διορθώσεις που μπορεί να αποφέρει η συνεργασία μας στην κοινωνία.
, ,

12 responses to “Κύριοι του Φιλελεύθερου,”

 1. χαίρομαι που υπήρξε επικοινωνία και έληξε το θέμα.

  απλώς το μόνο ερώτημα που μου έμεινε χωρίς να θέλω να δώσω συνέχεια είναι, πως ένας δημοσιογράφος με τόση πείρα να δημοσιεύει κάτι και να λέει ότι το βρήκε στο διαδίκτυο γενικά χωρίς να το ψάξει, ενώ πρέπει να διασταυρώσει 2 και 3 φορές ένα θέμα πριν την δημοσίευση;

 2. Δόξα τω Google τωρά μπορούν να κοιτάζουν πού υπάρχει μια εικόνα στο διαδίκτυο χρησιμοποιόντας τη αναζήτηση εικόνων με το URL.
  Και πάντα watermark.

 3. Να πω οτι φακκα, μου ο τροπος που και οι δύο κυριοι επροσπαθησαν να φκουν λαδι προσπαθωντας να μας επισυρουν ευθυνες διασυρμου?
  Χατε! ΕΝ θα το πω! Αφου απολογηθηκαν… ας το παρει το ποταμι!

  Οπως το βλεπω, δυο καλα εφκηκαν που τουν την ιστορια: 1ον εδιορθωθηκε το λαπορτο τζαι 2ον καποιοι δημοσιογραφοι, στο εξης θα ειναι πιο προσεκτικοι!

 4. Συμφωνώ με όσα είπε ο Νόνης πιο πάνω, εν απαράδεχτο το ότι δεν εγυρέψαν που μόνοι τους να έβρουν πόθεν ήταν το άρθρο, τζαι αστείο το ότι θίγουνται μόνοι τους πως τους κατηγορούμε προσωπικά για κλοπή! τέσπα, μακάρι να έγινε κάτι να μπουν στο νόημα…

 5. συγγνώμη?μα δλδ πουλάνε και υφάκι?εεε όχι αντραπείτε λιο κύριοι!
  Α. Κατ'εμένα ένας δημοσιογράφος ενε η δουλειά του να ερευνά? Άμα εν ηξέρει ποια είναι η πηγή των άρθρων του ή η εμπνευσή του γοτεβερ συγγνώμη αλλά τι στο καλό κάμει 29 χρόνια?
  Β.Γιατί εκπλήσονται? Είναι φυσιολογική αντίδραση από το κάθε ένα που το κλέβουν κάτι. Δλδ κύριοι μου αν σας έκλεβαν το αυτοκίνητο σας και τους βλέπατε στο δρόμο να το οδηγούν και σου λένε σορρυ μα εν δικό σου εν το ήξερα το βρήκα τυχαία στο δρόμο και είπα να το πάρω μια βόλτα πως θα αντιδρούσατε?!

 6. Μάλιστα. Δηλαδή γράφοντας ένα "κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο", αντιγράφουν ό,τι θέλουν τζι εν καλυμμένοι όπως μας είπαν οι κύριοι του Φιλελεύθερου! Ε οκ, αντίγραφε τζι εσύ που τούτους τζαι βάλλε ένα "κυκλοφόρησε στον τύπο" τζι είσαι καλυμμένος ρε!

 7. Polla einai ta arthra pou grafeis kai egeiroun erwtimatika.Opws ths perasmenis paraskeuis.Koitaksete tin ousia kai stamtiste na diafimizete.

 8. Ανώνυμε, το blog δεν ανήκει στον ΜΧ. Έπρεπε να γράψεις ότι αναφέρεσαι σε κείνον. Όπως το έγραψες, νόμιζα ότι αναφερόσουν σε μένα. Εγώ είμαι ο TwistedTool.

  Αν γράφτηκε κάτι που εγείρει σημαντικά ερωτήματα και χρήζει σχολιασμού, στείλε μου το με mail εδώ.

 9. ξαναμπήκα εδώ διότι ανακάλυψα πως φωτογραφία μου με το logo του μπλογκ μου επάνω την αναδημοσίευσε η Αλήθεια σήμερα στην ιστοσελίδα της κόβοντας το σημείο του logo! Δικαιολογίες του Φιλελευθέρου ότι δε γνωρίζαν από που προήλθε η φωτογραφία, δε στέκουν στην περίπτωση μου αφού είχα το logo του blog επάνω της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *