21 Driving Songs


night-road-2

Εξ αρχής διευκρινίζω ότι οι επιλογές είναι καθαρά δικές μου, προσωπικές, υποκειμενικές και ανεξάρτητες από όποιες σχετικές λίστες κυκλοφορούν εδώ κι εκεί. Δεν ακούω μόνο αυτά όταν οδηγώ, αλλά αν έπρεπε να φτιάξω ένα cd με τα ιδανικότερα κομμάτια για οδήγηση, σίγουρα θα έμοιαζε πάρα πολύ με την παρακάτω λίστα.

Τι κάνει ένα τραγούδι ικανό να συνοδεύσει την οδήγηση; Εξαρτάται από το είδος της οδήγησης, θα μου πεις και θα έχεις δίκιο. Βιαστική, θυμωμένη, τρομαγμένη, ξέγνοιαστη, προσεκτική; Κι εγώ απαντώ: για να χρειαζόμαστε μουσική συνοδεία, πάει να πει ότι σκοπεύουμε να οδηγούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να δώσουμε σημασία σε αυτό που θα ακούμε. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράματα για τον καθένα.

Κι επειδή το θέμα είναι προσωπικό, ορίστε η γνώμη μου: για να απολαύσω τη μουσική που με συνοδεύει, πρέπει να οδηγώ είτε ξέγνοιαστα, για έναν απλό περίπατο, είτε φυσιολογικά, χωρίς να βιάζομαι δηλαδή. Και το ιδανικότερο τραγούδι για τέτοια οδήγηση, θα πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά:

α. Ικανοποιητική διάρκεια. Ένα πολύ σύντομο τραγούδι δε μπορεί να “ταξιδέψει” αυτόν που το ακούει. Ένα μεγαλύτερο, σε διάρκεια, τραγούδι μπορεί να αναπτύξει όλες τις πτυχές του και να αποτελέσει ένα soundtrack για το ταξίδι.

β. Σταθερή ανάπτυξη. Σταθερός ρυθμός σημαίνει ομαλότητα στη διακύμανση της ψυχολογίας του ακροατή. Σημαντικό δεδομένο κατά την οδήγηση. Ακόμα, όμως, κι αν δεν παραμένει σταθερός ο ρυθμός σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, φτάνει οι μεταβάσεις από τα ήρεμα στα δυνατά σημεία (και αντίστροφα) να γίνεται ομαλά.

γ. Κατάλληλους στίχους. Ένα τραγούδι με θέμα το ταξίδι ή κάτι σχετικό, είναι πολύ πιο φιλικό στον οδηγό κατά την οδήγηση, παρά κάτι άσχετο. Βέβαια, υπάρχουν κομμάτια που ο συνδυασμός στίχων και μουσικής σε ταξιδεύουν από μόνα τους, οπότε δεν είναι αναγκαστικό το θέμα να είναι σχετικό με ταξίδι.

Εννοείται πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στους κανόνες!

Tip: Αν δεν οδηγείς, μην απογοητεύεσαι. Τα κομμάτια που ακολουθούν είναι ιδανικά για συντροφιά σε οποιασδήποτε μορφής ταξίδι.

 

21. The Wild An The Young (Quiet Riot)

Με στίχους όπως “So close to the edge and high on the wire, they are not wrong, they’re alive!” και “The sun never sets for souls on the run, the wild and the young..”, ακόμα κι αν είσαι 150 χρόνων, θα νιώσεις 20, μόνο και μόνο για να ζήσεις την ελευθερία και την ανεμελιά των νιάτων. Πρόσεξε μην παρα-ελευθερωθείς όμως..

Πού; QR III – 1986

 

20. Leader Of The Pack (Twisted Sister)

Τραγούδι για μοναχικό ταξίδι με τη μοτοσικλέτα. Ιδιαίτερα μετά από χωρισμό και ιδιαίτερα αν έφταιγαν οι δικοί της. Πολλές συμπτώσεις απαιτούνται, ε; Απλά απόλαυσε ένα κλασσικό hair metal κομμάτι των 80s από μηχανόβιους! Τίποτε το εξαιρετικό, αλλά αρκετά κατάλληλο για την περίσταση.

Πού; Come Out And Play – 1985

 

19. Hearts Alive (Mastodon)

Ένα 14λεπτο ταξίδι προς τα κάτω. Προς το βυθό της θάλασσας, χαμένος στην αιωνιότητα να παρακολουθείς μια μάχη θεοτήτων της θάλασσας. Ή κάτι τέτοιο, ποιός ξέρει; Mastodon είναι! Ιδανικό για συνοδεία κατά την οδήγηση σε άθλιους δρόμους ή μέσα σε αφόρητη κίνηση. “I can’t stand, I can’t breathe” τραγουδά ο τρελοBrent και είσαι σίγουρος ότι συμπάσχει μαζί σου.

Πού; Leviathan – 2004

 

18. I Stay Away (Alice In Chains)

Επικίνδυνο να προσπαθεί κάποιος να εξηγήσει τους στίχους των A.I.C. Γι’αυτό, αν θες λόγο για τη συγκεκριμένη επιλογή, θα πω πρώτα το “I want to travel south this year”, στίχο που ανοίγει το κομμάτι, την όμορφη μουσική και τα ‘τραβηγμένα’ φωνητικά του μακαρίτη.

Πού; Jar Of Flies – 1994

 

17. Whiskey In The Jar (Thin Lizzy)

Καλή και η εκτέλεση από Metallica, αλλά για το σκοπό που το θέλουμε, εδώ θα πάρουμε το αυθεντικό. Όχι το εντελώς παραδοσιακό ρε, αυτό του Phil. Πρωταγωνιστείς σε western, απειλείς κάποιον πλούσιο, παίρνεις τα λεφτά του, πας στο σπίτι, ανακαλύπτεις πως η κοπελιά σε απατά, την σκοτώνεις, έρχεται ο πλούσιος εκεί που δεν το περιμένεις, τον σκοτώνεις και πας φυλακή. Τουλάχιστον πάντα υπάρχει διαθέσιμο ουίσκι! Η μουσική είναι ακριβώς ό,τι θα ταίριαζε σε μια τέτοια ιστορία και η φωνή του Lynott απλά μοναδική. Εσύ, μακριά απ’το ουίσκι!

Πού; Vagabonds Of The Western World – 1973

 

16. Easy Livin’ (Uriah Heep)

Ο τίτλος τα λέει όλα. Η ανεμελιά μετά την κατάκτηση του κοριτσιού που κυνηγούσες χρόνια και η απόλαυση της ζωής έχοντας την παρέα. Απόλαυσε και μια βόλτα μαζί της, livin’ easy.

Πού; Demons And Wizards – 1972

 

15. Del Rio’s Song (Blue Öyster Cult)

Θα ακούσεις τα ονόματα πολλών προορισμών, που πιθανότατα δε θα επισκεφτείς ποτέ. Αυτό που μετράει, όμως, είναι η ανεβαστική διάθεση και η ώθηση για απόδραση που δίνει, ακόμα και μετά από 20 χρόνια περιπετειώδους ζωής. “My destination is secret”..

Πού; Imaginos – 1988

 

14. Road Trippin’ (Red Hot Chili Peppers)

Ένα από τα 5 τραγούδια τους που δεν περιλαμβάνουν drums, πολύ απλά διότι ο Chad δεν ήταν στο συγκεκριμένο ταξιδάκι αναψυχής. Η ιστορία πραγματική, μετά την επιστροφή του Frusciante, αυτός και οι Flea και Kiedis έκαναν ένα road trip και σερφάρισαν, γιορτάζοντας την επανένωση τους. Let’s go get lost, αλλά όχι στις U.S.A. Φτάνει να είμαστε με φιλαράκια παρέα!

Πού; Californication – 1999

 

13. High Way Star (Deep Purple)

Το να βάζεις πάνω απ’όλα το αυτοκίνητο σου, πάνω κι από το κορίτσι σου, να θες να σπάσεις το φράγμα του ήχου μαζί του και να είσαι πανευτυχής απλώς και μόνο που το έχεις στη διάθεση σου και οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, πάει να πει ότι έχεις μια κάποια λατρεία για την οδήγηση! ΠΡΟΣΟΧΗ: το κομμάτι αυτό θα σε κάνει να τρέχεις, χωρίς να το καταλάβεις!

Πού; Machine Head – 1972

 

12. Gates Of Babylon (Rainbow)

Ακούς τον Ronnie να σου τραγουδά “I can take you anywhere”, υπάρχει πιθανότητα να αντισταθείς; Τι κι αν πίσω από τους ανατολίτικους ρυθμούς και τη μαγευτική φωνΑΡΑ του κρύβεται η ίδια η Κόλαση; Θα πας και θα πεις κι ευχαριστώ!  Στο δρόμο ο Ritchie θα σου χαρίσει ένα εξωπραγματικό σόλο πάνω σε μαγικό χαλί. Μόνο μην κάτσεις πολύ εκεί κάτω, κοίτα να επιστρέψεις!

Πού; Long Live Rock ‘n’ Roll – 1978

 

11. The Last Baron (Mastodon)

Ο πρωταγωνιστής, σε ολόκληρο το δίσκο, έκανε ένα απίστευτο ταξίδι. Όντας παραπληγικός, βγήκε από το σώμα του, ταξίδεψε στο απώτερο διάστημα, πλησίασε πολύ τον Ήλιο κι αυτός του έκαψε τον ομφάλιο λώρο, ο οποίος τον συνέδεε με τον εαυτό του στη Γη. Καταλήγει σε μια μαύρη τρύπα, όπου βρίσκει άλλα πνεύματα, τα οποία τον στέλνουν στο σώμα του Ρασπούτιν. Ο Ρασπούτιν δολοφονείται και οι δύο ψυχές (του ήρωα μας και του Ρασπούτιν) περνούν μέσα από μια σχισμή στον ουρανό και ο Ρασπούτιν, ως σοφός, βοηθά το αγόρι να επιστρέψει στο σώμα του. Κι έρχεται αυτό το επικότατο κομμάτι 13 λεπτών να μας περιγράψει την τελευταία φάση της περιπέτειας, κατά την οποία οι δύο βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου, προσπαθώντας να αποφύγουν τις επιθέσεις του Διαβόλου. Θα χάσεις τέτοια ιστορία; Τέτοιο ταξίδι; Ακόμα κι αν ξέρεις ότι πιθανότατα δε θα καταλάβεις τίποτα, λόγω των αλληγοριών, δε θα το χάσεις. Ακούγεται ΔΥΝΑΤΑ και με το συναίσθημα σε εγρήγορση!

Πού; Crack The Skye – 2009

 

10. Space-Dye Vest (Dream Theater)

Πόσο φυσιολογικό είναι να ερωτεύεσαι μια κοπέλα από μια διαφήμιση σε περιοδικό; Καθόλου; Σίγουρα, πάντως, είναι δημιουργικό, φτάνει να είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να εκφράσεις τα αισθήματα σου μέσα από ένα τέτοιο αριστούργημα. Ιδανικό τραγούδι για πληγωμένες καρδιές που θέλουν να πάνε μια νυχτερινή βόλτα για να κλάψουν ελεύθερα. Όσο κι αν ξεσπάς στα τελευταία 2 λεπτά του κομματιού, ξέρεις πως you “can never be open again”..

Πού; Awake – 1994

 

9. Wherever I May Roam (Metallica)

“And the road becomes my bride”, τι άλλο θες δηλαδή; Παίρνεις το αυτοκίνητο κι εξαφανίζεσαι, χωρίς προορισμό, χωρίς επιστροφή. Όπου να’ναι. Ιδανικό για απηυδησμένους ρουτινιάρηδες που αποφασίζουν να απαλλαγούν από αυτή τη μάστιγα που τους σκοτώνει. “Rover, wanderer, nomad, vagabond. Call me what you will.”

Πού; Black Album – 1991

 

8. Planet Caravan (Pantera)

Εννοείται πως προτιμώ αυτή την εκδοχή του κομματιού από αυτήν των Black Sabbath, διότι απλούστατα μισώ τη φωνή του Ozzy. Ταξίδι στο νυχτερινό ουρανό με τη μελωδική πλευρά του Anselmo για οδηγό. Συνίσταται για ήρεμη οδήγηση σε δροσερό βράδυ.

Πού; Far Beyond Driven – 1994

 

7. Africa (Toto)

Σκηνές και ήχοι από την Αφρική συνοδεύουν τις υποσχέσεις του πρωταγωνιστή προς την αγαπημένη του ότι δεν πρόκειται να την αφήσει ποτέ. Εντελώς ταξιδιάρικο, όμορφο και χαλαρωτικό.

Πού; Toto IV – 1982

 

6. Reflection (Tool)

11 λεπτά είναι αρκετά για τους Tool να σε στείλουν μυστικιστικό και απόκρυφο ταξίδι στο φεγγάρι, για να σου εκμυστηρευτεί τα μυστικά του και να σε κάνει να δεις ότι ο εγωισμός πρέπει να σκοτωθεί, πριν σκοτωθείς εσύ ο ίδιος. Άσε τη μαγική φωνή του Maynard να σε οδηγήσει, ξέρει το δρόμο, έχει πάει άπειρες φορές.

Πού; Lateralus – 2001

 

5. Any Colour You Like (Pink Floyd)

Διάλεξε όποιο χρώμα σου αρέσει από τη Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού. Ταξίδεψε μαζί του, μέσα σ’αυτόν τον instrumental παράδεισο. Νιώσε την καρδιά σου να γεμίζει χρώμα. Σιγουρέψου ότι έχεις ενεργοποιημένο το REPEAT, διότι διαρκεί μόνο 3 και μισό λεπτά. Και όχι, δεν έχεις απογειωθεί.

Πού; The Dark Side Of The Moon – 1973

 

4. Omens and Portents I: The Driver (Earth)

Ευτυχώς που αγαπούσα αυτό το τραγούδι και πριν δω το The Limits Of Control. Προφανώς ο Jim Jarmusch συμφωνεί μαζί μου για την ιδιότητα του ως “συνοδευτικό ταξιδίου”, αλλιώς δε θα το επέλεγε για να πλαισιώσει το μοναχικό και εσωστρεφές ταξίδι του ήρωα του στην ταινία. Με διάρκεια 9 λεπτών, είναι σίγουρο ότι θα ταξιδέψει όποιον το ακούσει, σε μονοπάτια του εαυτού του που κι ο ίδιος ίσως να αγνοούσε.

Πού;  The Bees Made Honey in the Lion’s Skull – 2008

 

3. Red Barchetta (Rush)

Μέλλον. Τα αυτοκίνητα έχουν απαγορευτεί κι έχεις ανακαλύψει μια ολοκόκκινη Barchetta που ο θείος σου κρατούσε κρυμμένη στο εξοχικό του. Την παίρνεις και σήμερα, όπως κάθε βδομάδα,  για μια βόλτα, αλλά σε εντοπίζουν οι μπάτσοι με τα φουτουριστικά τους οχήματα και σε κυνηγάνε. Μετά από μια σύντομη καταδίωξη, ξεφεύγεις περνώντας από μια στενή γέφυρα, από την οποία τα περιπολικά δε μπορούν να περάσουν. Επιστρέφεις στο εξοχικό του θείου και κάθεστε δίπλα στο τζάκι. Αυτό θα ζήσεις ακούγοντας το συγκεκριμένο κομμάτι. Κι όταν λέμε Rush, ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να απογοητευτούμε. ΠΡΟΣΟΧΗ: ακούγοντας αυτό το τραγούδι, οι ταχύτητες θα ανεβαίνουν από μόνες τους! “Wind, in my hair, shifting and drifting. Mechanical music, adrenalin surge..”

Πού; Moving Pictures – 1981

 

2. Passenger (Deftones & Maynard James Keenan)

Με την πλειοψηφία των στίχων να είναι γραμμένη από τον ίδιο το Maynard, δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το τραγούδι αυτό δέχεται αμέτρητες ερμηνείες. Αν μείνουμε στο κυριολεκτικό του θέματος, ο συνοδηγός ζητά από τον οδηγό να τρέξει γρηγορότερα για να τον ηρεμήσει. Κάτι συμβαίνει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά ο συνοδηγός δε νοιάζεται, ας ανοίξουν τα παράθυρα για να δει όλος ο κόσμος την αλήθεια. Προσέξτε ότι θα αυξήσετε ταχύτητα κάθε φορά που θα ακούτε το “drive faster”, διότι πολύ απλά δε θα μπορείτε να κάνετε αλλιώς. “Roll the windows down, this cool night air is curious”.. Όποιος έχει νιώσει αυτό που περιγράφεται σ’αυτόν το στίχο, θα έχει πολλαπλές ανατριχίλες κάθε φορά που θα τον ακούει..

Πού; White Pony – 2000

 

1. Kashmir (Led Zeppelin)

Τι να πεις; Το απόλυτο soundtrack για ένα ταξίδι. Δεν υπάρχουν λόγια. Για όποιον δεν το έχει ακούσει, να το κάνει αμέσως. Σε αρπάζει και σε ταξιδεύει όπου θέλει εκείνο. Απλά αφήνεσαι.

Πού; Physical Graffiti – 1975

, , , ,

19 responses to “21 Driving Songs”

 1. Ωωωω ενδιαφέρον ! Και αν θες να σου πω αν ταιριάζουν να τα ακούς όταν οδηγεις , πάρε μου ένα αμαξάκι ! :)))
  Χαχαχαχα! όσα ξέρω , είναι πολύ ωραία , τα άλλα θα τα ψάξω!

 2. Είπαμε, είναι κατάλληλα και για άλλους τρόπους ταξιδιού! Ακούς εκεί, αμέσως να της αγοράσω αμαξάκι! 🙂

  Δοκίμασε τα στο λεωφορείο για αρχή και βλέπουμε!

  Περιμένω εντυπώσεις και για τα υπόλοιπα ε!

 3. wooow! 8α γίνει playlist άμεσα :p to #10 κερδίζει πολλά bonus!
  Για μένα λείπει από τη λίστα το Highway To Hell , αν και βέβαια αν το άκουγα οδηγώντας πιθανότατα στην εισαγωγή να πάταγα το γκάζι στον ρυθμό της μπότας 😛

 4. Σας έστειλα στις Gates Of Babylon, δε χρειάζεται να πάτε κι απευθείας στην Hell 🙂

  Ντάξει, οι AC/DC δε νομίζω να είναι ιδανικοί για οδήγηση..

 5. ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Whiskey In The Jar ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Thin Lizzy. ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ METALLICA! ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ ΑΠΛΑ…

  ΑΠΟ ΚΕΙ Κ ΠΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΒΑΖΩ ΤΟ Passenger (Deftones).

  ΤΡΙΤΟ, ΤΟ reflection ΤΩΝ TooL.

  ΤΕΛΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ Kashmir, ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΑ ΤΟ Whole Lotta Love , Led Zeppelin ΚΑΙ HIGHWAY TO HELLLLLLL ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ…!!!

  *** ΑΑΑ, ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ I'm the Highway ΤΩΝ In Flames!!!!!! http://www.youtube.com/watch?v=EbV-LyWn1yY

  😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 6. Ε βέβαια, δε θα έριχνες κι ένα In Flames; 😀 Καλό το κομματάκι, αλλά δε μου κάνει πολύ για οδήγηση..

  Η διασκευή των Metallica στο Whiskey In The Jar είναι κομματάρα, αλλά είπα ότι δε μου κάνει τόσο για οδήγηση!

  Για το Kashmir στην πρώτη θέση, δε δέχομαι αντιρρήσεις!

 7. ΠΟ ΠΟ ΠΟ ΠΟ ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΙΣΑΙ!!! 😀 😀 😀

  IN FLAMES ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑΑΑΑΑΑ 😀

 8. Με αιφνιδίασες, νόμιζα ότι θα είχες Tool στο Νο.1

  Η δική μου Νο1 επιλογή λόγω τίτλου και συγκροτήματος φυσικά ,θα ήταν το The Road Goes On Forever των Fates Warning.

  Και μην πει κανείς ανοησίες ότι δεν είναι κομμάτι για οδήγηση. Νύχτα, μόνος στην εθνική οδό και ταξιδεύεις εις διπλούν.

 9. Off, προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός όσο και όποτε μπορώ. Το Kashmir είναι εδώ και πολλά χρόνια στην πρώτη θέση στη σχετική λίστα για μένα και δε θα μπορούσα να το υποβαθμίσω λόγω της αγάπης μου για Tool.

  Το ότι στο νούμερο 2 είναι ο Maynard, μου είναι αρκετό.

  Το κομματάκι που πρότεινες δεν το ήξερα και τώρα που το άκουσα, όντως έχεις δίκιο. Είναι ταξιδιάρικο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *