Facebook


piss1 

There is nothing worse than aggressive stupidity.

Johann Wolfgang von Goethe 

Τάδε έφη Γκαίτε. Γι’αυτό ηρεμήστε και μην αρχίσετε τις επιθέσεις όταν θα διαβάσετε αυτό.

Tο Facebook δημιουργήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2004 (α! Τι καλά, σήμερα κλείνει 6 χρόνια! Ρε, ουστ) από ένα φοιτητή του Harvard ως project για μια εργασία. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει σπουδαία κατορθώματα.

Εκτός του ότι χάρισε στο δημιουργό του τον τίτλο του νεότερου αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου στον κόσμο, έχει καταφέρει να μπει στις ζωές όλων. Κι όταν λέω όλων, εννοώ όλων. Ακόμα και αυτών που δεν έχουν λογαριασμό εκεί. Εγώ είμαι ένας από αυτούς.

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι, παρόλο που είμαι ενάντια στο Facebook, δε συμφωνώ με την απαγόρευση του από τις κυβερνήσεις, όπως συμβαίνει στη Συρία, την Κίνα, το Ιράν και το Βιετνάμ (ασχέτως αν το αποτέλεσμα τελικά είναι για το καλό του κόσμου). Πιστεύω πως ο πολίτης πρέπει να έχει το ελεύθερο να επιλέγει τις δραστηριότητες με τις οποίες θα περνά τον ελεύθερο του χρόνο.

Ο ορισμός του Facebook είναι “social networking website”, ὅ ἐστιν μεθερμηνευόμενον “ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης” (οι ορισμοί από την αγγλική και την ελληνική wikipedia αντιστοίχως). Μάλιστα. Θα συμφωνήσω ότι έτσι ξεκίνησε. Ένας χώρος, στον οποίο μπορούσες να έρθεις σε επαφή με παλιούς συμμαθητές ή γνωστούς που η ζωή απομάκρυνε από σένα.

Πλέον, όμως, το Facebook αποτελεί μάστιγα των καιρών, αν μου επιτραπεί ο όρος (κι αν δε μου επιτραπεί, στ’αρχίδια μου), αφού τα ενεργά μέλη του (πάνω από 300 000 000 στον αριθμό) ξοδεύουν αμέτρητες ώρες από τη ζωή τους όντας online.

Δηλώνω πως ουδέποτε είχα λογαριασμό στο Facebook κι έτσι δε γνωρίζω λεπτομέρειες εκ των έσω, ούτε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει, τα παιχνίδια που διαθέτει κ.λπ. Όσα γραφτούν παρακάτω, είναι δεδομένα που γνωρίζω μέσω εγγεγραμμένων μελών του. Και όχι, δεν έκανα συνεντεύξεις σε μέλη για να γράψω αυτό το κείμενο. Τα μέλη που γνωρίζω είναι που μου πρήζουν τους όρχεις για τα αμέτρητα προτερήματα, προκειμένου να υποκύψω και να γραφτώ.

Ας πούμε ότι χρησιμοποιείς το Facebook για να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου. Αγνοώντας το γεγονός ότι το 95% (αρχικά το είχα στο 98% αλλά το άλλαξα για να μη φανώ πολύ κακός) των friends που έχεις εκεί μέσα δεν το έχεις δει ποτέ από κοντά, δεν ξέρεις πως είναι η φωνή του και δεν έχεις επικοινωνήσει με οποιοδήποτε τρόπο ποτέ μαζί του, θα ρωτήσω το απλό: τι σημαίνει ‘φίλος’ για σένα; Δε θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω τις πιθανές απαντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι εσύ κι εγώ έχουμε διαφορετική άποψη γι’αυτή τη λέξη.

Ας πούμε ότι χρησιμοποιείς το Facebook για να εντοπίσεις παλιούς συμμαθητές, πρώην συναδέλφους ή χαμένους φίλους. Πριν στείλεις μήνυμα σε όλους τους χρήστες που ανακάλυψες και το όνομα τους σου θυμίζει κάτι, κάνε ένα κόπο πρώτα και θυμήσου τις συνθήκες κατά τις οποίες διεξήχθη η τελευταία σας συνάντηση. Συμβουλές: αν τα τελευταία τους λόγια ήταν “Ρε άει γαμήσου!”, “Μη σε ξαναδώ μπροστά μου, καριόλα!”, “Ελπίζω να εκραγείς ενώ χέζεις!” ή οτιδήποτε παρόμοιο, θα ήταν καλή ιδέα να ξανασκεφτείς κατά πόσο θα ήταν καλή κίνηση να στείλεις εκείνο το μήνυμα. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι θα απομακρύνθηκαν από σένα για κάποιο λόγο. Και για να παραμένουν απομακρυσμένοι για τόσα χρόνια, θα έχουν κάποιο λόγο. Δε μπορείς τώρα να έρχεσαι εσύ και να ρίχνεις στα σκουπίδια τους κόπους τόσων χρόνων, αναγκάζοντας τον άλλο να σου μιλήσει για να μη φανεί αγενής. Κατάλαβε λοιπόν, ότι δεν είσαι πάντα και από όλους επιθυμητή παρέα!

Ας πούμε ότι χρησιμοποιείς το Facebook για να παίζεις παιχνίδια. Σοβαρά μιλάς τώρα; Έκανες λογαριασμό, έβαλες τα προσωπικά σου στοιχεία, ανέβασες φωτογραφίες σου κ.λπ. μόνο και μόνο για να παίζεις παιχνίδια; Καλημέρα, υπάρχουν αμέτρητα sites που προσφέρουν δωρεάν παιχνίδια, χωρίς να ζητούν οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο. Ντάξει, αυτό με τη φάρμα που παίζουν όλοι δεν το έχω συναντήσει πουθενά αλλού. Δεν ξέρω πως ακριβώς είναι, αλλά σίγουρα είναι τεράστια μαλακία. Μην το αρνηθείς, μαλακία είναι. “Πάω να ποτίσω τα ραπανάκια μου ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ”, “Πάω να ταΐσω τα αιγοπρόβατα μου ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ”. “Είμαι πολύ δυστυχισμένη, διότι την περασμένη βδομάδα πήγαμε για safari στη Μποτσουάνα και δεν είχα internet, με αποτέλεσμα τα κοτόπουλα ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ στη φάρμα μου να βρουν τραγικό θάνατο.” Έλεος, please.

Ας πούμε ότι χρησιμοποιείς το Facebook για να νιώσεις κοινωνικοποιημένος/η λαμβάνοντας μέρος στα διάφορα groups που υπάρχουν εκεί. Εδώ πρέπει να αναγνωρίσω ένα θετικό της όλης κατάστασης: φιλανθρωπικές οργανώσεις, εθελοντικοί οργανισμοί κ.λπ. έχουν καταφέρει διάφορα μέσα από αυτά τα groups και μπράβο τους. Εσένα όμως, που γίνεσαι μέλος του οποιουδήποτε ηλίθιου group, που ο οποιοσδήποτε ηλίθιος έφτιαξε για να περάσει την ώρα του, δε σου πρέπει κανένα μπράβο. Δε με νοιάζει πόσοι δε χωνεύουν το μικρό Θανάση από την τάδε τηλεοπτική εκπομπή, δε με νοιάζει αν νιώθεις σημαντικός που κατάφερες να κλάσεις και η μυρωδιά να διαρκέσει 7 λεπτά. Ο τίτλος που θα έπρεπε να έχει το κάθε group ανεξαιρέτως είναι “Είμαστε αξιολύπητοι’. Αν θέλεις οπωσδήποτε να ανήκεις σε κάποιο κοινωνικό σύνολο, δοκίμασε τα πολιτικά κόμματα. Όχι, μισό λεπτό.. Χμμ.. Προτίμησε το Facebook σ’αυτή την περίπτωση. Όμως ειλικρινά, αν αυτές είναι οι μοναδικές δύο σου επιλογές για κοινωνικοποίηση, προτείνω να αυτοκτονήσεις. Έτσι θα ανήκεις στο group των άθαφτων.

Ας πούμε ότι χρησιμοποιείς το Facebook για κανέναν από τους παραπάνω λόγους. Τι άλλο μένει; Μήπως θέλεις απλά να μην ξεχνάς κανενός τα γενέθλια κι έτσι να είσαι αγαπητός σε όλους; Μήπως θέλεις απλά να μαθαίνεις όλα τα κουτσομπολιά που αφορούν όλους όσους γνώρισες ποτέ στη ζωή σου; Μήπως θέλεις απλά να βλέπεις τις φωτογραφίες με μαγιώ που ανεβάζει η κολλητή της μικρής σου αδερφής; Μήπως θέλεις απλά να βλέπεις τις φωτογραφίες εκείνου του γκόμενου και να αναπολείς το one night stand μαζί του, μετά από το οποίο σε διαολόστειλε; Θα προτιμούσες να ήταν κάποιος από τους λόγους που ανέλυσα πιο πάνω ε;

Όπως και να’χει, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Όταν όμως όλοι με πρήζουν να ‘κάνω Facebook’, πάει να πει ότι είτε με αγαπάνε αφάνταστα, είτε ότι τους έχει γίνει μόνιμη μανία. Το πρώτο δε συμβαίνει, άρα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το Facebook είναι εθιστικό και προσηλυτιστικό. Εθιστικό, διότι, πολύ απλά, το σκέφτεσαι παντού, θες να έχεις πρόσβαση σε αυτό κάθε δευτερόλεπτο του 24ώρου και σε περίπτωση που δεν το καταφέρεις, οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Προσηλυτιστικό, διότι, εκτός του ότι εθίζεσαι εσύ, προσπαθείς να τραβήξεις κι άλλους ( από τους λίγους που μείναμε) στο βούρκο και τον εθισμό που ζεις. Το Facebook κάνει το χρήστη να πιστεύει πως ζει μέσα σε έναν ιδανικά φτιαγμένο κόσμο και πως μακριά του δεν υπάρχει ζωή. Μήπως είναι καλύτερα τα ναρκωτικά παρά το Facebook;

Δε θέλω να γίνω χρήστης του Facebook ρε μαλάκα, παράτα με. Προσωπικά έχω βρει πολλούς άλλους τρόπους να περνώ την ώρα μου κάνοντας ουσιαστικά το απόλυτο τίποτε και είμαι ικανοποιημένος. Όταν δω να στενεύουν τα περιθώρια και η ζωή μου αρχίζει να αποκτά νόημα, θα λάβω τα μέτρα μου ώστε να παραμείνω στη μιζέρια. Πάντως στο Facebook δε γράφομαι. Εκτός τούτου, αφού ξέρεις πόσο κομπλεξικός είμαι, ζητάς να με βλέπει κι όλος ο κόσμος από πάνω; Αν πεις πως δεν είμαι κομπλεξικός, σίγουρα δεν έχεις διαβάσει τις προηγούμενες παραγράφους. Τέλος πάντων, δεν είμαι εγώ το θέμα εδώ.

Το θέμα εδώ είστε εσείς.

Οι βλάκες που περνάτε τη ζωή σας σχολιάζοντας τους άλλους, θεωρώντας πως εσείς είστε οι τέλειοι. Τα ψώνια που κάθε 3 ώρες ανεβάζετε νέες φωτογραφίες, τις οποίες μόλις βγάλατε με το κινητό μπροστά στον καθρέφτη της τουαλέτας, μετά από ένα, ομολογουμένως, δημιουργικό χέσιμο. Τα ίδια ψώνια που αν τυχόν και βγείτε έξω, κουβαλάτε 2 φωτογραφικές, το κινητό και εφεδρικές μπαταρίες για να απαθανατίσετε την κάθε στιγμή της εξόδου, ούτως ώστε να ανεβάσετε το υλικό μόλις γυρίσετε σπίτι, λες και ο κόσμος νοιάζεται για το αν στο club υπήρχε ένα ζευγάρι που γλείφονταν όλη την ώρα ή αν σκίστηκε το παντελόνι του φίλου σας.

Εσείς, οι βλάκες που ξεχνάτε τα λίγα ελληνικά που μάθατε (αναγκαστικά) στο σχολείο, γράφοντας τις πιο ηλίθιες συντομογραφίες σε greeklish που μπορεί να φανταστεί ο νους. Για να μην πω για την καημένη την ορθογραφία, η οποία βιάζεται και κακοποιείται ανεξέλεγκτα. Οι ηλίθιοι που διακινδυνεύετε τις δουλειές σας για να ποτίσετε τα μπρόκολα στη φάρμα ή να δείτε τη φωτογραφία που ανέβασε η πρώην σας, στην οποία χαϊδεύεται με το νέο απόκτημα.

Εσείς οι άμυαλοι που κάνετε mini-party κάθε φορά που παίρνετε πρόσκληση φιλίας από κάποιον που πιθανότατα δεν ξέρετε, κάθε φορά που κάποιος γράφεται στο group ‘Δέσποινα Βανδή σ’αγαπώωωω’ που δημιουργήσατε και κάθε φορά που οποιοδήποτε αρσενικό βάζει σχόλιο στις ημίγυμνες φωτογραφίες σας με τα χείλη εκτεταμένα.

Νομίζω καλύφτηκα. Αν χρειαστώ στην πορεία να πω κι άλλα, θα το καταλάβετε!

Kαι μην ξεχνάτε τι είπε ο Γκαίτε: 

There is nothing worse than aggressive stupidity. 

 Γι’ αυτό, επιτεθείτε ήρεμα και πείτε τη γνώμη σας. Εξ’ άλλου δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Εγώ είμαι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εσάς. Με τη διαφορά ότι εγώ δεν έχω Facebook.

, , ,

15 responses to “Facebook”

 1. Κακιούλες ε;
  Θα επανέλθω γιατί τώρα είμαι πτώμα.

  ΥΓ
  Ούτε κι εγώ έχω λογαριασμό εκεί μέσα :ρ

 2. …αν μας βλέπει από ψηλά θα το έχει μετανιώσει 1000 φορές ως τωρά που έμεινε μέσα στο κρησφύγετο του και δε παραδώθηκε…ο Αυξεντίου το 1955-59!

  Το facebook για μένα είναι η σύγχρονη φυλακή της ψυχής. Στη φυλακή κι αν βρίσκεσαι σκέφτεσαι ελέυθερα, στο facebook νομίζεις πως σκέφτεσαι ελεύθερα αλλά στην ουσία η ψυχή σου είναι κλειδωμένη. Κι όμως θα το μάθεις όταν γίνεις 80 χρονών και ανοίξεις τη πόρτα του σπιτιού σου και δεν μπορείς να βγείς έξω γιατί έμαθες να ζείς αλλού, σε ένα ψεύτικο καλοστημένο κόσμο που ανυποψίαστα τον ζεις καθημερινά και τον έχεις πιστέψει περισσότερο από τον πραγματικό κόσμο.

 3. Κάζε μου, σε περιμένω 🙂

  Ir0nAngel, αν φτάσεις ως τα 80! Ντάξει, μέχρι να φτάσει η γενιά μας τα 80, πιστεύω πως θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες ηλιθιοποίησης του κόσμου, τις οποίες βέβαια θα αρπάξουν οι φανατικοί οπαδοί του Facebook και των άλλων παρόμοιων φαινομένων.

 4. χμ…
  δε ξέρω τι λέτε εσείς.. για μένα είναι πολύ απλά ποσκόλιο όπως ποσκόλιο είναι για πολλούς το msn ή το irc ΑΝ υπάρχουν άτομα που το χρησιμοποιούν ακόμα που πολύ αμφιβάλω.Αφού αγαπητέ μου το θέτεις έτσι, εθιστικό και χαζό θα μπορούσε να είναι καθετί το οποίο σχετίζεται με το διαδίκτυο. Κατα καιρούς, υπάρχουν διάφορα παιχνίδια τύπου πολέμου π.χ. παιχνίδια στα οποία ξημερωβραδιάζεται μεγάλος αρι
  μεγάλος αριθμός ατόμων.
  Όπως και να έχει, αυτή είναι η άποψη σου και είναι σεβαστή αλλά προσωπικά την βρίσκω υπερβολική,κομπλεξική και γενικώς παρατραβηγμένη.
  Σημειώνω, ότι είμαι εγγεγραμμένο μέλος στο facebook αλλά δεν δηλώνω φανατική αν σκεφτείς εσύ ειδικά ότι κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα απέχω από τον κυβερνοχώρο γενικώς.
  Το facebook όπως προανάφερες εννοείται ειρωνικά αποτελεί μέσω αναζήτησ
  ειρωνικά αποτελεί μέσω αναζήτησης είτε παλιών συμμαθητών είτε χαμένων φίλων. Επικοινώνησα και επικοινωνώ με άτομα τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό να τα συναντήσω καθημερίνα και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ "μέσο" να έχεις επαφή με άτομα τα οποία για διάφορους και ποικίλους λόγους βρέθηκαν στη ζωή σου.
  Τώρα αν αυτά τα άτομα για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν να έχουν κάποια σχέση μαζί μου
  δεν είναι υποχρεωμένα να με έχουν ή να με δεκτούν στις επαφές τους.με γεια τους με χαρά τους!΄
  Συνεχίζω λέγοντας ότι προσωπικά δεν έχω άτομα ούτε δέχομαι άτομα στις επαφές μου που δεν τα γνωρίζω, ότι δεν κυκλοφορώ με φωτογραφικές και αποθανατίζω κάθε στιγμή για να την ανεβάσω στο facebook.Αντιθέτως το συγκεκριμένο γεγονός το χλευάζω γιατί όπως είπες και εσύ χέστηκα αν επίες εχτες έξω με ποιους κα
  γιατί όπως είπες και εσύ χέστηκα αν επίες εχτες έξω με ποιους και τι μάρκα τσάντα κρατούσες.
  θεωρώ την αντίδραση σου στο όλο θέμα υπερβολική αν και την δικαιολογώ γιατί γνωρίζω ότι γενικώς είσαι αντίθετος με το ρέμα.
  και ναι αγαπητέ μου, θα σε αφήσω τώρα γιατί πρέπει να μαζέψω τα φασολάκια μου!
  φιλάκια

 5. Χριστίνα, εθιστικό μπορεί να γίνει οτιδήποτε στο διαδίκτυο. Αυτό εξαρτάται από τη χρήση που κάνει ο κάθε χρήστης. Το Facebook όμως, ΘΕΛΕΙ να γίνει εθιστικό διότι δε νοιάζεται για τις ζωές που χαλά, παρά μόνο για την αύξηση των κερδών του. Τα παιχνίδια που αναφέρεις, προσωπικά τα θεωρώ εξίσου ηλίθια (όταν καταντούν εθιστικά) με το Facebook.

  Η άποψη μου, φυσικά και είναι κομπλεξική διότι προέρχεται από μένα. Υπερβολική και παρατραβηγμένη είναι ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να κάνει μερικούς να σκεφτούν.

  Το ότι το Facebook αποτελεί μέσο αναζήτησης μπλα μπλα, δεν το είπα ειρωνικά. Είναι γεγονός ότι έτσι ξεκίνησε.

  Αν χρησιμοποιείς με μέτρο το Facebook, δε βλέπω λόγο να πειραχτείς από αυτά που λέω. Λες ότι το χρησιμοποιείς προσεκτικά κι όμως πειράχτηκες.. Χμ..

  Καλό μάζεμα!

 6. Πολυαγαπημένε μου φίλε Α., δεν πειράχτηκα καθόλου από αυτά που γράφεις.'Αποψη σου είναι και την λες. 'Οφειλα,όχι να δικαιολογηθώ αλλά να εξηγήσω τους λόγους που εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ.Δεν είμαι άνθρωπος του μέτρου εν τούτοις γνωρίζω πότε είμαι εκτός των δικών μου ορίων.Είμαι πολλά άλλα πράγματα αλλά ξέρω καλά ότι δεν είμαι ούτε χαζή,ούτε αξιολύπητη,ούτε άμυαλη. Δεν νιώθω κοινωνικοποιημένη λόγω facebook(θα ήταν τρομερά ηλίθιο εκ μέρους μου) και ο ορισμός του "φίλου" για μένα δεν έχει καθόλου να κάνει με οτιδήποτε σχετίζεται με τον κυβερνοχώρο γενικώς. Πόσο μάλλον me to facebook..(Θα σου πρότεινα κάποια στιγμή να αναρτήσεις κάποιο post για την φιλία αν σε ενδιαφέρει το θέμα, τότε θα μάθεις και τις απόψεις μου)
  Αυτό που ήθελα κυρίως να θίξω είναι ότι καλό θα ήταν να μην "κρίνεις" όλους τους χρήστες με τον ίδιο παρονομαστή.
  οκ,κάποιοι ασχολούνται για να σκοτώνουν την ώρα τους,άλλοι για να βρίσκουν πηγές κουτσομπολίου και άλλοι για να κάνουν γνωριμίες κτλ κτλ.Παρόλα αυτά, σου λέω ξανά ότι δεν πειράχτηκα με αυτά που έγραψες απλά πέρα απ'όλα τα άλλα, μου αρέσει να διαφωνώ μαζί σου. Σκέφτού ότι μόνο έτσι έχει νόημα. Αν όλοι είχαμε τις ίδιες απόψεις θα ήταν τρομέρα βαρετό και ανούσιο.
  Κλείνω λέγοντας ότι θα ήθελα πάρα πολύ να σε είχα γείτονα μου στη φάρμα!!!!!! χχχ

 7. Έκλασα στο γέλιο σε κάποια σημεία. Πέφτεις αρκετά μέσα. Ευτυχώς το χρησιμοποιώ περιορισμένα και ακόμα το απεχθάνομαι, ας όψεται η συνάντηση παλιών συμμαθητών που έπρεπε να κανονιστεί και το ξεκίνησα.

  Νομίζω ότι αυτό συμπληρώνει καταπληκτικά το (εξίσου καταπληκτικό και αστραφτερό σαν φρεσκοπλυμένα με Crest δόντια) κείμενό σου:
  http://theoatmeal.com/comics/facebook_suck

 8. Α, και κάτι ακόμα. Είσαι το ίδιο τραγικός με αυτούς που καίγονται με τις ώρες στο φέησμπουκ, καθότι σπατάλησες ώρα και φαιά ουσία για να κάνεις bashing σε αυτό. Μη σου πω ότι είσαι και χειρότερος :*

 9. Αν ξαναδιαβάσεις τις τελευταίες παραγράφους που ξεκινούν με το ΕΣΕΙΣ, θα καταλάβεις, ελπίζω, σε ποιούς αναφέρομαι.

 10. Βασίλη, μα το λέω και στο τέλος ότι είμαι χειρότερος 🙂

  Τις εικόνες από oatmeal, θα τις ανεβάσω στο εγγύς μέλλον 😀

  Thanks!

 11. χαχαχαχ!! επιτέλους κατάφερα να το διαβάσω!! δε θα πω κάτι ιδιαίτερο, απλώς ότι ανήκω στην κοινότητα του facebook, αλλά δε το θεωρώ ούτε ζωή μου ολόκληρη ούτε εθιστικό. όπως έχω πει και σε άτομα να μπούνε στο χώρο αυτό και μούχουν πει 1002 λόγους για να μη το κάνουν.δε το κρίνω αρνητικά αυτό ούτε τους πιέζω περισσότερο. απαντώ απλώς λέγοντας ότι μπορείς να μπείς και να το χειριστείς όπως εσύ θεωρείς σωστό.
  εμένα προσωπικά με χαλάνε όλοι εκείνοι που μονίμως όντως κυκλοφορούν με μια κάμερα για να τραβάνε φωτογραφίες με σκοπό όχι να θυμούνται αλλά για να τις ανεβάσουν μετά στο facebook. επίσης μου σπάνε τα νεύρα όλοι εκείνοι που κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζουν το λεγόμενο status τους για να λένε τι κάνουν κάθε φορά.
  τέλος πάντων, για μένα είναι ένας χώρος αναψυχής κι επίσης εθιστικό κι αποξενωτικό μπορεί νάναι οτιδήποτε δίνει ευχαρίστηση σε κάποιον ( ταινίες, παιχνίδια, διάβασμα κτλ) κι απλά δε γίνεται αποδεκτό από τους γύρω του.

 12. Συμφωνώ Κατερίνα!

  Και πάλι μπράβο σε όσους χρησιμοποιούν με μέτρο κάθε τι εθιστικό στη ζωή τους 🙂

 13. Μια φορά χρειάστηκε να μπω στο φατσοβιβλίο για να βρω κάποιο γνωστό που την είχε κάνει άτσαλα από τη βουλγαρία. Φυσικά αναγκάστηκα να κάνω σύνδεση και φυσικά την έκανα με παραμύθι όνομα και παραμύθι ημαίηλ. Δεν κατάφερα να τον βρώ και από τότε δεν "ξαναπάτησα" εκεί μέσα. υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορώ να καταλάβω: γιατί μπαίνει ο κόσμος με το πραγματικό του όνομα, γιατί ονομάζεται "κοινωνικό δίκτυο" (ενώ είναι δίκτυο αποξένωσης από την πραγματική ζωή) και γιατί ανεβάζουν φωτογραφίες τους οι χρήστες (τα θύματα).

 14. Κάποια μέρα ρώτησα το γιο μου αν έχει σύνδεση εκεί μέσα. Η απάντησή του: "Τι να την κάνω Εγώ έχω πραγματικούς φίλους και γνωστούς, πραγματικά ενδιαφέροντα και πραγματική προσωπική ζωή".

 15. Kάζε, οι απαντήσεις για το πρώτο σου σχόλιο είναι κάπως έτσι: βάζουν το κανονικό τους όνομα για να τους βρίσκουν παλιοί συμμαθητές κ.λπ. Το "κοινωνικό" είναι για παραπλάνηση! Χθχθ! Και τις φωτογραφίες τις ανεβάζουν για να βρουν γκόμενα/ο!

  Φυσικά οι χρήστες ίσως διαφωνήσουν λίγο! Χςχς!

  Η απάντηση του γιου σου ωραία, μακάρι να ίσχυε και για μένα! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *