Parabolas


Είσαι ένας πρωτόγονος ανθρωπίδης. Η μοναδική σου δουλειά όλη μέρα είναι το κυνήγι. Τη νύχτα φαΐ και σεξ. Τα δύο τελευταία, όμως, εξαρτώνται από το πρώτο, διότι αν δεν πιάσεις τίποτε, δε θα έχεις να φας και η κυρά σου θα είναι δυσαρεστημένη και θα κάνει τη δύσκολη. Τα κατάλληλα όπλα, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για σένα. Ξέρεις πώς ακριβώς πρέπει να είναι ένα κομμάτι ξύλο για να μπορέσει να σε βοηθήσει. Όσο και να ψάξεις, όμως, δε θα βρεις ένα που να έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ζητάς. Όλο και κάτι δε θα σε ικανοποιεί, όλο και κάτι θα πρέπει να αλλάξεις, να σκαλίσεις, να ακονίσεις, για να είναι πλήρως λειτουργικό σαν όπλο.

Είσαι ένας μοναχικός cowboy, με μοναδικό σκοπό στη ζωή τα ταξίδια από τη μια πόλη της Δύσης στην άλλη. Ξέρεις ότι το άλογο σου θα είναι, εκτός από μεταφορικό μέσο, ο κοντινότερος σου φίλος. Είναι αδύνατο να βρεθεί ένα άλογο, το οποίο να έχει όλα τα στοιχεία που θέλεις, διότι είναι σαν τους ανθρώπους: κάθε ένα είναι ξεχωριστό. Άρα θα αναγκαστείς να βρεις και να επιλέξεις κάποιο άλογο, το οποίο να είναι όσο πιο κοντά στις ανάγκες σου γίνεται και μετά να κάνεις κι εσύ τους μικροσυμβιβασμούς σου, ώστε να μπορέσετε να συνυπάρξετε και να αλληλοβοηθηθείτε.

Είσαι ένας σύγχρονος επιχειρηματίας, συνεχώς εν κινήσει και πάντα με πολλές δουλειές να εκκρεμούν. Χρειάζεσαι ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα αντικαταστήσει τον υπολογιστή για να σου εξοικονομήσει χώρο, όντας ταυτόχρονα απόλυτα εξυπηρετικό και λειτουργικό. Κανένα τηλέφωνο δε θα κάνει όλα όσα θέλεις, αλλά ακόμα κι αν τα κάνει, θα βρεθεί κάποιο άλλο ελάττωμα, το οποίο να σε ταλαιπωρεί. Η λύση είναι να βρεις αυτό που έχει όσο το δυνατό τα περισσότερα προσόντα από αυτά που ζητάς και να εξοικειωθείς μαζί του. Ακόμα κι αν δεν είναι το νεότερο μοντέλο, ακόμα κι αν έχει μικρά πλήκτρα ή χαμηλής ποιότητας φωτογραφική, αυτά θα είναι στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αποδεκτείς και να φροντίσεις να μην τα λαμβάνεις τόσο πολύ υπ’όψιν, από τη στιγμή που η δουλειά σου γίνεται σωστά και το κινητό εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε.

Ίσως είναι μάταιο να ψάχνουμε για να βρούμε κάτι που να είναι έτοιμο τέλειο και να ανταποκρίνεται ήδη στις προδιαγραφές που έχουμε θέσει. Ίσως είναι καλύτερα να μένουμε με κάτι που αποδεδειγμένα είναι πολύ κοντά στις ανάγκες μας κι έχει περιθώρια βελτίωσης. Ίσως είναι καλή ιδέα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κι εμείς οι ίδιοι λίγο με βάση τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του δυνατότητες, βοηθώντας το να μας δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

, , ,

4 responses to “Parabolas”

 1. Αυτά μας έφαγαν,κείνα φέραν τούτα,το ακριβότερο κινητό να το πάρουμε πρώτοι, και ας μην ξέρουμε να το χειριζόμαστε και ας μην είναι αυτό που έχουμε ανάγκη,αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει μόνο στα κινητά και όχι τώρα, αλλά σε ότι διάολο βγαίνει και ανέκαθεν…

 2. Φούλη, νομίζω ότι το κείμενο δεν έχει μόνο την έννοια της τελειότητας και πληρότητας ενός υλικού αγαθού. Γιατί, για παράδειγμα, η τελευταία παράγραφος θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται σε κάποια αφηρημένη έννοια όπως ας πούμε η φιλία.
  Ανδρέα, συμφωνώ μαζί σου επί του θέματος.

 3. Φουλάρα μου, έχεις απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λες. Δεν είναι αυτό το θέμα που ήθελα να θίξω, όμως. Όπως λέει και το Μαράκι κι όπως υποδηλώνει και ο τίτλος (Parabolas = Παραβολές) αυτά που λέω θα μπορούσαν να αναφέρονται και σε αφηρημένες έννοιες.

  Η αλήθεια είναι ότι την ώρα που τα έγραφα ήμουν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.

  Το πρωί που τα ξαναδιάβασα ήθελα να σχολιάσω γράφοντας "Μαλακίες..", όμως τώρα που είμαι πιο αντικειμενικός, λέω να τα αφήσω έτσι όπως είναι. Όλο και κάποιος θα βοηθηθεί πιστεύω.

 4. Εγώ πάλι επηρεασμένη από ένα πρόσφατο γεγονός κόλλησα στο τρίτο μέρος της ανάρτησης,μεγάλη ιστορία,άσε…
  εκτός θέματος; χχχμμμμμ

  MarMar δεν είμαι για πολλές αναλύσεις χαχα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *