Tool: The Opiate Era [1988-1992]


opiate

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι 4 που αργότερα θα έφτιαχναν τους Tool, μετακόμισαν στο Los Angeles.

O Maynard και ο Adam γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού φίλου, το 1989. Ο Adam άκουσε μια κασέτα με δουλειές από τα προηγούμενα σχήματα του Maynard κι ενθουσιάστηκε από τη φωνή του, έτσι τον έπεισε να φτιάξουν το δικό τους συγκρότημα. Άρχισαν να τζαμάρουν μαζί, ενώ ταυτόχρονα αναζητούσαν drummer και bassίστα. Ο Tom Morello των Rage Against The Machine, τούς σύστησε το Danny, ο οποίος ζούσε στην ίδια πολυκατοικία με το Maynard. Αυτός άρχισε να παίζει μαζί τους ‘από λύπηση’ διότι κανένας από τους μουσικούς που προσκαλούσαν δεν ερχόταν να παίξει. Ένας φίλος του Adam τους έφερε σε επαφή με τον Paul D’Amour, για να ολοκληρωθεί έτσι η αρχική σύνθεση των Tool. tool1992

Oι ίδιοι ισχυρίζονταν πως το συγκρότημα σχηματίστηκε χάρη στην ψευδοφιλοσοφία της ‘lachrymology’. Φυσικά αυτό ήταν ένα αρχικό δείγμα του χιούμορ των Tool, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δε σταματούν να αυτοσαρκάζονται και να μιλούν απαξιωτικά ακόμα και για την ίδια τους τη δουλειά.

160px-Tool-logo-early Ο Maynard ήρθε να βάλει τα πράματα στη θέση τους (παρόλο που στο μέλλον αυτός είναι που θα έχει τον πρώτο λόγο στη μετακίνηση τους ξανά από αυτήν), δηλώνοντας:

"Tool is exactly what it sounds like: It’s a big dick. It’s a wrench.. we are.. your tool; use us as a catalyst in your process of finding out whatever it is you need to find out, or whatever it is you’re trying to achieve."

“Οι Tool είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα τους: ένα μεγάλο πέος. Ένα γαλλικό κλειδί.. Είμαστε το εργαλείο σας. Χρησιμοποιήστε μας ως βοήθημα-καταλύτη στη διαδικασία ευρέσεως για οτιδήποτε χρειάζεστε να βρείτε ή για οτιδήποτε προσπαθείτε να πετύχετε.”

Μετά από μερικές ζωντανές εμφανίσεις, δισκογραφικές εταιρείες τους πλησίασαν και με το πέρασμα μόλις 3 μηνών από τη δημιουργία τους, υπέγραψαν το πρώτο τους συμβόλαιο με τη Zoo Entertainment. To Μάρτιο του 1992 κυκλοφόρησε από αυτή την εταιρεία η πρώτη τους δουλειά, το EP Opiate. To Ηush αποτέλεσε το πρώτο video clip των Tool, το οποίο έμελλε να είναι και το μοναδικό που έδειχνε τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος. Tool_hush_screenshot Στο video εμφανίζονται γυμνοί, με τα γεννητικά τους όργανα καλυμμένα με πινακίδες PARENTAL ADVISORY και τα στόματα τους φιμωμένα με κολλητική ταινία, παρουσιάζοντας έτσι ξεκάθαρα τη στάση τους απέναντι στη λογοκρισία στη Μουσική. Ενδεικτικά είναι και τα λόγια του εν λόγω τραγουδιού, ανάμεσα στα οποία είναι και εκφράσεις όπως “Fuck you” και “Kill yourself, you piece of shit”.

ratmmayn Οι Tool άρχισαν τις περιοδείες με ονόματα όπως Rollins Band, Fishbone και Rage Against The Machine. Η screenshot αριστερά είναι από το video από τη ζωντανή εμφάνιση των Rage Against The Machine και των Tool, κατά την οποία ο Maynard τραγουδάει σε ένα σημείο του κομματιού Know Your Enemy των RATM και ο Danny συνοδεύει στα drums.

Ακολουθεί και το video για του λόγου το αληθές. Enjoy!

To μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι απόδοση από το αντίστοιχο άρθρο της Wikipedia.

,

4 responses to “Tool: The Opiate Era [1988-1992]”

  1. Ακόμα και με τους ratm εχει αυτο το ψυχεδελικό στο βλέμα του, τον τρόπο που στηνεται και τραγουδάει…. 🙂

  2. @apostolis: Αν ψάχνεις έναν ερμηνευτή που να νιώθει και το παραμικρό γράμμα που ξεστομίζει, Maynard is your man!

    @MarMar: εμβρυούλι μας εσύ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *