Απογοητευτική Η Προσέλευση Στη Συγκέντρωση Της Θεσσαλονίκης..


gamato-afisa-diamartyria-thessaloniki

Προ ολίγου επέστρεψα από τη συγκέντρωση στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης. Ομολογώ ότι η προσέλευση ήταν μάλλον απογοητευτική, αφού για περίπου τρία τέταρτα που ήμουν εκεί δεν συγκεντρώθηκαν πάνω από 100-150 άτομα.

Υπήρχαν δύο-τρία αναρτημένα πανώ σχετικά, ενώ η Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Αγρονόμων μοίραζε φυλλάδια ενημέρωσης στους παρευρισκόμενους και τους περαστικούς. Παραθέτω αυτούσιο το σχετικό κείμενο, όπως αυτό είναι αναρτημένο και στο blog της ομάδας:

"…Λίγα λόγια για το Gamato.Info και το Copyright γενικότερα

Οι συντελεστές του gamato.info δεν παρείχαν τα ίδια τα μουσικά κομμάτια, της ταινίες, και τις εφαρμογές μέσω του site τους, αλλά μόνο αρχεία torrents (.tor). Αυτό μεν βοηθάει την πειρατεία, αλλά δεν είναι καθεαυτό παράνομο, ούτε κατακριτέο, αφού το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν ένα κανάλι επικοινωνίας για πειρατές – αλλά και ανθρώπους που δεν είναι πειρατές και ανταλλάσσουν την μουσική ή το software που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Aλλά . . ακόμα και αν ανέβαζαν/κατέβαζαν τα ίδια τα αρχεία (ουδέποτε ίσχυε κάτι τέτοιο), δεν θα έπρεπε να θεωρείται παράνομο για τους εξής λόγους..

Ο νόμος περί copyright (πνευματικής ιδιοκτησίας) στη μορφή που έχει σήμερα δεν εξυπηρετεί οποιονδήποτε σκοπό βελτίωσης της κοινωνίας σαν σύνολο.

Το copyright στο βαθμό που εφαρμόζεται και με τις απαγορεύσεις που συνεπάγεται δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε ακόμα και την άνθιση των ίδιων των βιομηχανιών της μουσικής. Ουσιαστικά η βιομηχανία των δισκογραφικών αργοπεθαίνει, με την έλευση και την κυριαρχία του Internet, όχι επειδή ανταλλάσσονται παράνομα πράγματα, αλλά επειδή πολύ απλά κανείς πλέον δεν χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά μέσα ανταλλαγής μουσικής (κασέτες, cd) και γι’ αυτό δεν φταίει η πειρατεία. Σκοπός της μουσικής βιομηχανίας έχει γίνει το να επιβιώσει όσο περισσότερο γίνεται, ξεζουμίζοντας ταυτόχρονα τόσο μουσικούς όσο και ακροατές, τόσο παραγωγούς όσο και θεατές. Ουσιαστικά σήμερα ένα από τα κύρια έσοδα των μουσικων βιομηχανιών είναι οι μηνύσεις!
Από τις δισκογραφικές που φοβούνται την αυτοκαταστροφή τους, έχουν γίνει διάφορες κινήσεις για να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής τους: Έκλεισαν το pandora.com και άλλα site που μπορούσε να ακούσει κανείς "Internet radio". Θέσπισαν το DMCA (νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Προσπάθησαν να κλείσουν το ThePirateBay. Έριξαν πρόστιμο $222,000 (πάνω από 150,000€) για "παραδειγματισμό" στην πλέον διάσημη φτωχή πολύτεκνη Αμερικανίδα μαμά από την Minnesota επειδή τόσο τους κόστισαν οι παρανομίες της ίδιας, η οποία μοιράστηκε 24 τραγούδια! Έκλεισαν το Ελληνικό gamato.info για δεύτερη φορά, παρ’ όλο που οι administrators ηρωικά μετά το πρώτο κλείσιμο του site το ξανάνοιξαν, κάνοντας ουσιαστικά μία τεράστια πολιτική δήλωση και πρωτοπορώντας στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο πρωτοπόρος και καινοτόμος ανταγωνισμός που υπάρχει αλλά διώκεται, και που θα μπορούσε να ικανοποιεί τους ακροατές πολύ περισσότερο, και να προσφέρει διασημότητα αλλά και κέρδη τόσο σε μουσικούς όσο και σε παραγωγούς ταινιών, αρκεί να ακολουθήσουν την καινοτομία που τόσο φοβούνται.

Η πειρατεία δεν είναι κλοπή. Είναι πειρατεία. Και θα έπρεπε να είναι νόμιμη.

Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων – Απελευθέρωση των νόμων πνευματικής ιδιοκτησίας – Αποποινικοποίηση της πειρατείας"

Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Αγρονόμων
cinetopo.blogspot.com

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε από τον φίλο Solarized στο InOut στις 12.3.2010 και ώρα 19.12.

Ας ελπίσουμε πως στην πρωτεύουσα υπήρξε μεγαλύτερη ανταπόκριση..


One response to “Απογοητευτική Η Προσέλευση Στη Συγκέντρωση Της Θεσσαλονίκης..”

  1. Όπως πληροφορούμαι, και στην Αθήνα απογοήτευση. Γύρω στα 80 άτομα, μαζεύτηκαν μπροστά από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, είδαν την αλλαγή φρουράς κι έφυγαν.. Δυστυχώς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *