Εβδομαδιαία Ορθογραφική Ανασκόπηση των Blogs [εβδ. 1 & 2]


Όταν είσαι καλός σε κάτι, πρέπει να το ασκείς, να το κάνεις όσο πιο συχνά μπορείς. Όταν είσαι σπαστικά καλός σε κάτι, τι γίνεται;
Στις καθημερινές μου βόλτες στα blogs, εκτός από αστείες και σοβαρές αναρτήσεις, επικές ατάκες, κουβέντες που με κάνουν να χτυπιέμαι από τα γέλια, ιστορίες βαρετές ή αδιάφορες, πράγματα καθημερινά, παράξενα, όμορφα, μοναδικά, άγνωστα σε μένα, χιλιοειπωμένα και φανταστικά, βρίσκω και κάτι άλλο: ορθογραφικά λάθη. Είτε πρόκειται για τυπογραφικό λάθος ή καθαρά ορθογραφικό, έρχεται και καρφώνεται στο μάτι μου, δημιουργώντας μια πληγή που πολύ σύντομα προκαλεί τύφλωση και νοητική παράλυση -ευτυχώς και οι δύο προσωρινές. Και αυτό το πάθαινα από παιδί. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, τώρα που μεγάλωσα -λίιιιγο- και έγινα ακόμα πιο ιδιότροπος, να καταντώ σπαστικός με το θέμα.

Η σειρά αυτών των αναρτήσεων δεν έχει σκοπό να κοροϊδέψει ή να φέρει οποιονδήποτε σε άβολη θέση, αλλά -αρχικά να ικανοποιήσει τη σπαστική μου μανία περί ορθογραφίας και μετά- να ενημερώσει και να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να βελτιωθούν ή να διορθωθούν σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε κάποιες αναρτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, έστω και με τα λάθη τους! Πέρα από τα ορθογραφικά λάθη, ίσως επισημανθούν κάποτε και κάποια συντακτικά ή γραμματικά.
Καλωσορίσατε στις πρώτες δύο εβδομάδες της Εβδομαδιαίας Ορθογραφικής Ανασκόπησης των Blogs.

Πρώτη Εβδομάδα [4-9.11.12]:

Κι επειδή ουδείς αλάνθαστος και ο πρώτος που πρέπει να μπει στη λίστα είναι ο υποφαινόμενος:
7.11.12 : Twistedness – Ο Άρρωστος : γέριμος : Η αλήθεια είναι ότι μου φαινόταν όμορφο με το γιώτα και το χρησιμοποιούσα πάντα έτσι, όμως μετά την παρέμβαση της Groutaς, την οποία και υπερευχαριστώ, έκανα τη σύνδεση με την ελληνική λέξη από την οποία λογικά προέρχεται και το διόρθωσα και στο blog και στο μυαλό μου. Γέρημος < έρημος

5.11.12 : Mischief. Mayhem. Movies. –  Η μέρα που ο Alan Moore δεν θέλει πια να θυμάται  : “η εγκαθίδρυση του Πάπα ως επικεφαλή της αγγλικής Εκκλησίας” : Η λέξη επικεφαλής μπαίνει πάντα και παντού με αυτή τη μορφή και δεν κλίνεται ποτέ. Δεν είναι επίθετο (που θα το έκανε “του επικεφαλούς”), αλλά ένας εμπρόθετος προσδιορισμός. Προσωπικά συνηθίζω να το σκέφτομαι ως “επί της κεφαλής” και πάντα το χρησιμοποιώ σωστά. Παράδειγμα: “η εγκαθίδρυση του Πάπα ως επικεφαλής (επί της κεφαλής) της αγγλικής Εκκλησίας”.

7.11.12 : marilou’s blog of adventures : Συνειδητοποιήση : [ξεπερνώντας το αρχικό shock του τόνου στον τίτλο] “άρκεψα να καταλαμβαίνω πως εν μπορώ” : Το “καταλαβαίνω” δε χρειάζεται το “μ”, όπως και πολλές άλλες λέξεις όπως “Οκτώβριος” και “Σεπτέμβριος”.

Δεύτερη Εβδομάδα [11-16.11.12]:

13.11.12 : Όι λαομόν! : Περιοδεύον γέλωτας : Περιοδεύον : Οι μετοχές σε -ων γράφονται με ωμέγα. Παράδειγμα: περιοδεύων θίασος, περιοδεύουσα ομάδα, περιοδεύον θέατρο, περιοδεύοντες θίασοι, περιοδεύουσες ομάδες, περιοδεύοντα θέατρα. Το λάθος στον τίτλο διορθώθηκε μετά από παρέμβαση της Brendaς και ζητώ συγγνώμη που, ενώ το είχα προσέξει, δεν το επισήμανα!

11.11.12 : Πρασινάδα : Τα νέα εν συντομία…. : “πως περνά η ώρα εν πέρνω είδηση” : Παίρνω. Περνώ. Δύο διαφορετικά ρήματα, με διαφορετικές σημασίες, διαφορετικό τονισμό και διαφορετικές ορθογραφίες. Παίρνω είδηση. Περνά η ώρα.

Αυτά είχα βιαστικά για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Όποιος έχει παράπονο, νιώθει θιγμένος, δε θέλει να αναφέρεται μέσα σε αυτές τις αναρτήσεις ή έχει κάποιο ορθογραφικό λάθος να μου προτείνει για παρουσίαση, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα μέσω αυτής της φόρμας επικοινωνίας.

,

25 responses to “Εβδομαδιαία Ορθογραφική Ανασκόπηση των Blogs [εβδ. 1 & 2]”

 1. Thanks ρε. Μπας τζαι μάθω να τα ξαναδιαβάζω ας εν τζαι 9 χρόνια μετά που τέλειωσα το σχολείο. Λολ.

 2. Απλώς να σημειώσω ότι η λέξη 'Σεπτέμβριος' δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα, αφού χρειάζεται τζιαι το 'μ' της. Τωρά, αν την ανέφερες ως λέξη στην οποία μπαίνει το 'μ', για να την αντιπαραβάλεις με τις λέξεις 'Οκτώβριος' τζιαι 'καταλαβαίνω', όπου δεν μπαίνει, τότε ανάμεσα στις δύο λέξεις (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος) η χρήση του 'και' εν λάθος.

 3. Είμαι το ίδιο σπαστική με την ορθογραφία (ήταν το θέμα του τελευταίου μου post) αλλά παραδόξως δεν με ενοχλεί στα μπλογκς, ίσως γιατί γράφονται βιαστικά και αυθόρμητα ή γράφονται στην κυπριακή που πιστεύω είναι ‘γκρίζα περιοχή’. Το ενοχλητικό όμως είναι ότι αν μου εντυπωθεί στο μυαλό μια λέξη με συγκεκριμένη ορθογραφία δύσκολα την αλλάζω – όχι μόνο δεν θα μπορέσω ποτέ να γράψω το κτίριο με ήττα ή την εταιρεία με γιώτα αλλά με ενοχλεί όταν τα βλέπω γραμμένα έτσι.

 4. Πρας μου, η αλήθκεια είναι ότι τότε που εσκέφτηκα τζιαι ανακοίνωσα την ε.ο.α.b. ήμουν αθκιασερός, αλλά τωρά εν είμαι καθόλου. Γι'αυτό αναβλήθηκε την πρώτη φορά τζιαι γι'αυτό εψές χαζίρι να μεν προλάβω να την αναρτήσω.
  Συμφωνώ με το Υ.Γ., αλλά που τη στιγμή που κάτι γράφεται και δημοσιεύεται, εν τζιαμαί για οποιονδήποτε σπαστικό σαν εμένα να το δει τζιαι να παίξει τον έξυπνο.
  Ελπίζω να μεν επειράχτηκες.

  Moonlight, not sure if you agree or just trolling me, dude. Εν πειράζει!

  Matita Matou, κατ' αρχάς καλωσόρισες! Τα ίδια και εγώ, όπως και αυγό, τραίνο, ξύδι. Περί κτΗρίου πάντως, η προέλευση από το 'ευκτήριος οίκος' κάπως το δικαιολογεί, αλλά η ρίζα από το κτίζω πάλι δικαιολογεί το κτΙριο.

 5. Είσαι τυχερός που έshει μέρες να γράψεις, Πατίνιε μου, χαχαχαχα! Οι προθέσεις μου εν καλές πάντως. Τωρά αν κάποιοι παρεξηγήσουν, εννα στεναχωρεθώ.. 🙂

 6. Πολλα καλη και χρησιμη τουτη η σειρα αναρτησεων 🙂

  Μια φορα ειδα σε σχολιο αναρτησης, το εξης: "αυθωνες δόσης"….
  Εχρειαστηκεν να χρησιμοποιησω ουλλην μου την φαντασια για να καταλαβω τι ηθελε να πει… ο ποιητης…
  Ποττε εν εφαντάστηκα οτι στην λέξη "αφθονες", μπορει να καμει καποιος, περισσοτερα απο ένα, ορθογραφικα 😉

 7. Α! Εχεις το ελευθερο να μου επισημαινεις τα ορθογραφικα μου τζαι τα συντακτικα μου 🙂
  Φοουμαι, ομως, οτι ετσι θα μονοπωλω τα ε.ο.α.b. σου :Ρ

 8. Αν καταργηθεί ο ορθογραφικός έλεγχος την έβαψα,για μένα τα γράφεις το ξέρω, εσύ φιλαράκι είσαι άσφαλτος; εγώ είμαι δρόμος !!αα και πουσε τρώω και είδη υγιεινής
  αχ φαντάζομαι πόσα κουλα ορθογραφικά εχεις βρει σε μένα,δεν πειράζει εγω σε αγαπάω

 9. Grouta μου, ουδείς στο απυρόβλητο 🙂 Τζιαι μεν υπερβάλλεις, εν θα τα μονοπωλείς!

  ΦΟΥΛάρα μου, ξέρεις ότι σε αγαπώ και αν είχα κάτι να σου πω θα στο έλεγα στα ίσια! Τα γράφω για όλους μας 🙂 Είπαμε, κανένας άσφαλτος. Είδες ότι το πρώτο λάθος ήταν δικό μου 🙂

  Moonlight, I'm still confused, dude!

  Rania, είδα το σχόλιο πριν το διαγράψεις. Ο καθένας όπως το βλέπει το πράμα..

 10. :-)))) ξερω το ρε πως εν καλες οι προθεσεις σου, εχε υποψειν σου πος εχει κοσμον που εν ανορθογραφος οχι γιατι το θελει…

 11. Αγάπη μου γλυκιά δεν εχω πρόβλημα να με κάνεις και ποστ θα ήταν τιμή μου,βρε κουτό πλάκα σου κάνω αφου ξέρεις ότι και εγώ με κοροϊδεύω!!
  φιλιά

 12. Ξέρω το, Πατίνιε μου. Πιστεύκω, βέβαια, ότι όποιος θέλει, μαθαίνει, άσχετα από ηλικία κ.λπ. 🙂

  Κι αυτό το ξέρω, Φουλάκι μουλ, γι'αυτό σε αγαπώ 🙂 Φιλιά!

 13. Φιλόλογος είσαι μανίτσα μου;
  Πλάκα πλάκα, μου αρέσει αυτό το εγχείρημα-εγχείρησή σου! Ετσι για να προσέχουμε.

  Παντως μερικές φορές τα λάθη γίνονται και κατά λάθος. Λάθη είναι, κατά λάθος γίνονται.

  Κι εγω μου βρίσκω ορθογραφικά, αλλά βαριέμαι να τα διορθώνω μετά.

  τς τς τς φιλόλογος σου λέει μετά…

 14. Ένας φίλος μου μου λέει κάθε φορά ότι γλωσσικά, από τη στιγμή που το μήνυμα περνάει από τον πομπό στον δέκτη, δεν έχει σχέση αν είναι λάθος στη διατύπωση/ορθογραφία ή όχι. Επίσης αυτή είναι και η άποψη πολλών γλωσσολόγων.

 15. Coulίτα, ήθελα, αλλά δεν έγινα! Κι εγώ σου βρίσκω, αλλά δεν το κάνω θέμα.. μέχρι τώρα 🙂

  MarMar, ορεα λιπον μπορισ να ακολουθισισ τισ σιμβουλεσ τον φιλον σου κε τον γλοσολογον ο καθενασ αλοστε κανι αφτο που θεορι ο ιδιοσ σοστο σοστα

 16. ρε εμιλούσα σοβαρά. γιατί εν καταλάβεις;
  αφού είπα σου τζαι μετά ότι εσοβαρομιλούσα.

  το τρολάρισμα ήταν μόνο στο ανορθόγραφο δεύτερο σχόλιο.

  έννα γίνω απόλυτα σοβαρή μάλλον για να καταλάβετε ούλλοι τι λαλώ.

 17. Κοτς, πάπσαι!

  Moonlight, το θέμα εν ότι εν εκατάλαβα ακριβώς τι εννοείς στο πρώτο πρώτο σχόλιο, μάλλον!

 18. Thanks ρε. Μπας τζαι μάθω να τα ξαναδιαβάζω ας εν τζαι 9 χρόνια μετά που τέλειωσα το σχολείο. Λολ.

  Εν βρίσκω τι μπορεί να σε μπέρδεψε!
  Θενξ, μπορεί έτσι να μάθω να ξαναδιαβάζω τι γράφω (όπως μας ελαλούσαν να κάμνουμε όταν ήμασταν σχολείο), ας εν τζαι 9 χρόνια μετά που το τέλειωσα (το σχολείο).

  ις ιτ κλίαρ νάου;

 19. Moonlight: Ααααααα.. Εννοείς ότι εννα μπαίνεις στη διαδικασία να ξαναθκιαβάζεις τζείνα που γράφεις πριν τα δημοσιεύσεις! Σωστά;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *