Οι Κυπραίοι (δεν) είμαστε ρατσιστές


Στη ζωή όλα είναι υποκειμενικά. Το καλό και το κακό, την ομορφιά και την ασχήμια, την τύχη και την ατυχία, το πικρό και το γλυκό, το ψέμα και την αλήθεια ο καθένας τα εκλαμβάνεται με το δικό του τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και με έννοιες όπως η Δικαιοσύνη, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ευτυχία. Δεν υπάρχει κάποιος ορισμός που να εξηγεί ακριβώς τι είναι η κάθε μια από αυτές τις έννοιες και να ισχύει για όλο τον κόσμο.

Ο ρατσισμός, όμως, έχει ορισμό. Αντιγράφω από την ελληνική wikipedia:

Ο ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα (εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ.) προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων.

Διαφωνώ.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ρατσισμός είναι να λέμε ότι είμαστε καλύτεροι άνθρωποι από τους Αμερικάνους, τιμιώτεροι από τους Αλβανούς, πιο εξελιγμένοι από τους Αφρικάνους, λιγότερο τσιγκούνηδες από τους Εβραίους, εξυπνότεροι από τους Πακιστανούς. Να σας εξηγήσω γιατί θεωρώ πως αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.

Στην Κύπρο έχουμε δούλους. Βουλγάρες για να μας σιδερώνουν, Ρουμάνες και Ρωσσίδες για να μας κάθονται, Φιλιππινέζες και Σρι Λανκέζες για να ξυπνούν μια ώρα νωρίτερα από εμάς το πρωί και να μας καθαρίζουν το σπίτι, Κινέζες και Βιετναμέζες για να συντηρούν και να ξεσκατίζουν τους άρρωστους υπερήλικες γονείς μας, Πακιστανούς και Ινδούς για να μας κάνουν τα deliveries και τις μετακομίσεις μας.

Εντάξει, όλοι αυτοί ήρθαν στην Κύπρο σε αναζήτηση δουλειάς. Σε κάποιες περιπτώσεις κιόλας, παίρνουν θέσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε εμείς. Τι, δεν έχουμε αρκετές Κύπριες πουτάνες; Δεν ξέρουν οι γυναίκες μας να σιδερώνουν; Δε μπορούν όλοι αυτοί οι φοιτητές που περιμένουν διορισμό 35 χρόνια μετά το πτυχίο τους να δουλέψουν στις οικοδομές; Δε μπορεί ο Κύπριος οικογενειάρχης να παραδίδει pizzες με το δίκυκλο μες τον ήλιο και τη βροχή; Σαφώς και μπορούν να γίνουν όλα αυτά, όμως σιγά μην καταδεχτούμε τέτοιες δουλειές.

Κι όμως. Είναι πολλοί οι Κύπριοι που δε θα είχαν πρόβλημα να βολευτούν με κάποια παρόμοια εργασία μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο. Το πρόβλημα είναι αλλού: αυτού του είδους οι δουλειές θεωρούνται ταπεινωτικές, εξευτελιστικές. Γιατί όμως; Από τη στιγμή που κάποια εργασία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της κοινωνίας, γιατί να θεωρείται τόσο ατιμωτική; Κι εδώ εμείς φταίμε. Αφού βρήκαμε τα θύματα που έρχονται από όλες τις χώρες που προανέφερα, κάνουν αυτές τις δουλειές ζώντας σε άθλιους χώρους πίσω από τα παλάτια των εργοδοτών και παίρνοντας μηδαμινούς μισθούς, είναι λογικό να βολευόμαστε αφήνοντας αυτούς να κάνουν τις συγκεκριμένες δουλειές. Ο εργοδότης θα προτιμήσει έναν τέτοιο άνθρωπο που θα δεχτεί ένα χαμηλότατο μισθό και ο Κύπριος άνεργος θα προτιμήσει να παίρνει το επίδομα ανεργίας, παρά να γίνει δούλος ενός άλλου Κυπρίου.

Το συμπέρασμα για μένα είναι πως ναι μεν προσφέρουμε εργασία σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, τους συμπεριφερόμαστε δε σα να είναι δούλοι και κτήματα μας. Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις που δε θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους, αλλά σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, κάνουμε ένα άλλο λάθος.

Διαχωρίζουμε. Κι αυτό κατ’ εμέ είναι ο ορισμός του ρατσισμού. Δείτε την παρακάτω αφίσα και θα εξηγήσω στη συνέχεια.

Είδα την αφίσα πριν κάμποσο καιρό, αλλά ήθελα να καθυστερήσω να την αναρτήσω, για να μην υπάρξει περίπτωση να διαφημίσω αυτή την άθλια πρωτοβουλία.

Κύπριοι και Ξένοι!
Εμείς οι Κύπριοι και εσείς οι ξένοι, ας αγωνιστούμε ενάντια στο ρατσισμό!
Εμείς οι καλοί Κύπριοι που σας σκεφτόμαστε και σας αγαπάμε και αποφασίζουμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση για εσάς κι εσείς οι ξένοι που δεν έχετε το δικαίωμα να διοργανώσετε από μόνοι σας κάτι τέτοιο.
Εμείς οι Κύπριοι που ξέρουμε από καλή μουσική, προσφέρουμε σε εσάς τους ξένους τον Πλιάτσικα, ποιοτικό και αντιρατσιστή τραγουδιστή. Θα δείτε ότι θα σας αρέσει.
Εμείς οι Κύπριοι πρώτοι στην αφίσα και εσείς οι ξένοι δεύτεροι.
Εμείς οι Κύπριοι θα δώσουμε 20 ευρώ στην είσοδο, εσείς οι ξένοι να κόψετε το λαιμό σας να τα βρείτε, ειδάλλως δε θα παρακολουθήσετε την εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό.
Εμείς οι Κύπριοι που ξέρουμε να διαβάζουμε ελληνικά και εσείς οι ξένοι που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε να διαβάζετε ελληνικά.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!

Αυτή η αφίσα είναι εμετική. Ειλικρινά, είναι ό,τι αθλιότερο έχω δει τελευταίως σχετικά με το ρατσισμό. Είναι ο ορισμός του ρατσισμού! Να επισημάνω τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της:
– Μόνο και μόνο ο διαχωρισμός Κυπρίων και ξένων αποτελεί ρατσισμό χειρίστου είδους. Ένα “Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε..” θα ήταν καταλληλότερο νομίζω.
– “Αγωνιζόμαστε”;; Πού τον είδατε τον αγώνα ρε; Σε συναυλίες θα πάτε, να ακούσετε νερόβραστα τραγούδια, να πιείτε κάμποσα ουίσκια και μπύρες, αν είσαστε τυχεροί να γαμήσετε κιόλας. Σόρι, δε βλέπω κάτι το αγωνιστικό σε αυτά.
– Ο Πλιάτσικας είναι Έλληνας και δε νομίζω να έχει κάποια σχέση με τον αντιρατσισμό. Ας έφερναν μαζί του και κάποιον καλλιτέχνη από άλλη χώρα, μπας και καταλάβαιναν καμιά λέξη οι ΞΕΝΟΙ που θα παρευρίσκοντο.
– Κείμενο γραμμένο στα ελληνικά που προσκαλεί ξένους.. Χμμ.. Ας πούμε ότι πιστεύω πως ελάχιστοι “ξένοι” ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά.
– Είκοσι ευρά; Ακόμα και για τρεις εμφανίσεις, θεωρώ υπερβολικό το ποσό για τον Πλιάτσικα. Και γίνεται ακόμα πιο υπερβολικό όταν το ζητάς από ανθρώπους που δουλεύουν όπως δουλεύουν ή που είναι φοιτητές σε μια ξένη χώρα και μόνο οι ίδιοι ξέρουν πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Και για να το πω απλά και κατανοητά: ρατσισμός είναι ο διαχωρισμός. Οι Κύπριοι και οι ξένοι. Οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι. Οι γαύροι και οι βάζελοι. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Οι γήινοι και οι εξωγήινοι. Εμείς και οι άλλοι.

, , , ,

14 responses to “Οι Κυπραίοι (δεν) είμαστε ρατσιστές”

 1. Έχεις τα πολλά τα δίκια με το μέρος σου!!!!
  Αλλωστε πιστεύω πως ρατσιστές μας κάνουν οι καταστασεις! Κανεις δεν είναι γεννημένος με το μικρόβιο!

  Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω σε σχέση με τις δουλειές πως οταν κάποιος εχει φάει τη μισή του ζωή πάνω στα βιβλία και έχει θυσιάσει τα νιατα του, την ανεμελιά, ακόμη και σχέσεις ενδεχομένως για μια επιστημη ειναι άδικο να τον υποχρεωνει μια κοινωνια να δουλευει delivery!!!!!!! Και να χαιρεται κιολας γι αυτο!

  Απο την αλλη, οταν πεινασεις θα κανεις οποια δουλεια χρειαστει! Οσοι το παιζουν ρατσιστες με τις δουλειες ειναι που δεν τους ήρθε η δύσκολη ώρα !Και μετά θα σου πω εγω πως βαζεις και σκουπα και παραδιδεις και σπεσιαλ χωρις μανιταρια! (και δουλευεις και σε μαναβικο…για μενα το λεω…που επρεπε να δουλεψω για να συνεχισω τις σπουδες μου)

  Τεσπα, αυτα!!!!

 2. Coulίτα, συμφωνώ. Το βλέπω κι από μένα αυτό. Στην αρχή έψαχνα κάτι "καλό" για δουλειά, αλλά όταν είδα ότι δεν υπάρχουν γενικά δουλειές, είπα ότι θα αρκούμουν με ό,τι έβρισκα. Ευτυχώς δεν είμαι σε πολύ χάλια κατάσταση.

  Ρατσιστές μας κάνουν οι καταστάσεις, αλλά και η μαλακία που μας δέρνει και νομίζουμε ότι διαφέρουμε από τον άλλο διότι έχουμε άλλο χρώμα..

  Να'σαι καλά!

 3. Καταρχήν να μεν περιπαιζούμαστεν μεταξύ μας, είμαστε γεννημένοι έλληνες τζιαι ο ρατσισμός εν μες τα γονίδια μας! "Πας μη έλλην βάρβαρος", remember?? Ελάχιστους αντιρατσιστές έλληνες είδα προσωπικά, μεν σου πω ότι έννεν καν ΑΝΤΙ-ρατσιστές απλά εν τους ενοχλούν θανάσιμα οι μαύροι, οι κίτρινοι, οι μπλε, οι κότσιηνοι κτλ κτλ Ακόμα τζιαι εγώ που τα λαλώ τούτα, τζιαι που εν με ενοχλούν οι "ξένοι" (έλεος με τούντη λέξη!) τζιαι που αρκετές φορές χαμογελώ σε αθθρώπους μη κυπραίους στο δρόμο (ναι εν για μαύρους που μιλώ όι μόνο στες εγγλεζούες), αν έρκετουν η αρφότεχνη μου να μου πει "θείε δε τον boyfriend μου τον Αμπντούλ" ήταν να αντιδράσω κάπως!! Θέλει πραγματικήν προσπάθεια να ξεριζωθεί ο ρατσισμός που μες το πετσί μας τζιαι στην Κύπρο ειδικά εν έχουμε έτσι καύλες, μόνο που πάνω που πάνω.

 4. @Ξενοφίλιος: Έσιεις απόλυτο δίκαιο, φίλε μου. Εθύμισες μου ένα σημείο που ήθελα να βάλω στο κείμενο τζιαι εξέχασα. Εν πειράζει. Το να μεν με κόφτει αν ο άλλος εν διαφορετικός, εν σημαίνει πως εν είμαι ρατσιστής. Έτσι όπως τα είπες. Ο πραγματικός αντιρατσιστής είναι πολίτης μιας ρομαντικής ουτοπίας.

 5. Βασικά το θεμα του ρατσισμου αφορά στη παιδεία που εχει κανεις! πχ πολλοι λεμε οκ δεν εχω προβλημα με τον σκουρόχρωμο, τον γκέι, τον βουδιστή κλπ, αλλά αν βρεθει καποιος στο περιβαλλον μας, γινομαστε καπνος!!!
  Εγω εχω παψει να πιστευω στις γενικοτητες και τον ρατσισμο τον μετραω στη πραξη κι οχι στα λογια και ειδικα τον αντιρατσισμο!!!

 6. Όλες οι πραγματικές μας πεποιθήσεις εμφανίζονται στις πράξεις και σπανιότερα στα λόγια μας 🙂

 7. Η περασμένη εβδομάδα ήταν και εβδομάδα κατά του ρατσισμού, ε ? Μας έδωσαν κάτι κίτρινα κορδελάκια στην Ιταλία τη μερα πριν φύγουμε. Είχαν στήσει έναν πάγκο. Πήραμε και ενημερωτικά φυλλάδια αλλά ήταν στα ιταλικά ::)
  Και πιστεύω ότι από το να είναι κάποιος εμφανώς ρατσιστής είναι προτιμότερο απλά να μην έχει πρόβλημα με τους διαφορετικούς του.

 8. Μεγάλο θέμα έπιασες και δεν θα το αναλύσω εγώ, μια χαρά το εκανες εσύ,θα σου πω μια κουβέντα που μου έκανε εντύπωση όταν την είπε μια φίλη Αλβανίδα…
  (Όταν θα παω στην χώρα μου, και δουλειά να μην βρω σε καμία των περιπτώσεων δεν θα καθαρίζω σπίτια,είναι πολύ υποτιμητικό),να πω ότι εδώ το κάνει….
  Εγώ τώρα,δεν εχω κανένα πρόβλημα με τη δουλειά που κάνω,είναι ξεκώλωμα και χωρίς ένσημα,είμαι υπερήφανη γιατί έδωσα αρχές στα παιδιά μου, δουλεύουν από τα 15 τους και είναι ανεξάρτητα,την ώρα που άλλα παιδιά στην ηλικία τους έλιωναν στις καφετέριες με τα λεφτά των γονιών τους, οι δικές μου τα σερβίρανε…
  Οπότε πιστεύω είναι καθαρά θέμα οικογενειακών αρχών
  καλημέρα..

  ΥΓ συγνώμη για το λέρωμα από πάνω,δεν εχω σκούπα να το καθαρίσω.. φιλιά..

 9. O όρος που αποδίδει η ελληνική wikipedia στον ρατσισμό είναι λανθασμένος. Ρατσισμός είναι η πεποίθηση ότι γενετικοί παράγοντες που προσδιορίζουν μια φυλή (ράτσα), την καθιστούν ανώτερη από κάποια άλλη. Συνεπώς ο ρατσισμός προκύπτει μόνο από τα γενετικά χαρακτηριστικά των φυλών (το DNA δηλαδή) και δεν έχει καμία σχέση με θρησκείες, λαούς, κοινωνικές πεποιθήσεις, ταξικές διαφορές. Ρατσιστής είσαι αν θεωρείς ότι υπερέχεις των μαύρων, όχι των Γάλλων ή των μουσουλμάνων. Θεωρώ ότι ελάχιστοι άνθρωποι είναι πλέον ρατσιστές με την ορθή έννοια του όρου.

  Όλα τα υπόλοιπα που η νεοελληνική γλώσσα έχει καταντήσει να κατατάσσει στον ρατσισμό, είναι διακρίσεις. Εθνικές, ταξικές, κοινωνικές. Αν εντάξουμε όλες τις διακρίσεις στον ρατσισμό, είμαστε όλοι ρατσιστές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κάποιοι απεχθάνονται τους καπνιστές, τους υπέρβαρους, τους μασόνους, τους μεταλλάδες, τους γέρους. Να τονίσω επίσης ότι είναι πανεύκολο να καταδικάζουμε τον ταξικό ρατσισμό που αφορά ανθρώπους χαμηλότερης οικονομικής ή κοινωνικής υποστάθμης, χλευάζοντας ταυτόχρονα τους έχοντες. Ταξική διάκριση είναι και το να θεωρείς κάποιον εξαιρετικά πλούσιο de facto λωποδύτη ή ανήθικο.

  Τέλος, ο ρατσισμός ανά την ιστορία παρουσίαζε εξάρσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Οι Γερμανοί δεν ήταν εκ φύσης ρατσιστές. Οι συνθήκες όμως ανέχειας σε μιας χώρας διαλυμένης μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο (Α'), ήταν εύκολο να δημιουργήσουν έναν λαό ευπαθή σε ρατσιστικές ιδεολογίες. Ο,τι ακριβώς βλέπουμε δηλαδή και σήμερα στην Ελλάδα. Κανέναν δεν θα πείραζαν οι Αλβανοί, αν είχε ένα σωρό καταθέσεις σε Ελβετικές τράπεζες.

  Περισσότερα για το θέμα σου είχα πει και στο κείμενό μου "Ένας Αλβανός Μετράει Τα Αστρα". Αν θες ξαναδιάβασέ το.
  http://off-shade.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html

  Φιλιά.

 10. αγαπητέ ΤΤ,

  χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, παιδεία και κουλτούρα για να βελτιωθούμε.

  πέραν του ότι συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου μια προσωπική εμπειρία (λίγο 'ανάλαφρη' για να ξαλαφρώσω ένα τόσο σημαντικό θέμα):

  Σάββατο βράδυ ετοιμαστήκαμε για να πάμε σε club πολύ γνωστό τη Λάρνακα. Ήμασταν μια παρέα από 5 αγόρια, και αφού προηγουμένως είχαμε κάνει κράτηση στο μαγαζί, φτάσαμε καμαρωτοί καμαρωτοί στην είσοδο, όπου η κοπέλα στην υποδοχή μας πληροφόρησε (με λύπη όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) ότι δεν μπορούσαμε να μπούμε στο club για τον απλούστατο λόγο ότι είμασταν 5 αγόρια. σύμφωνα με την πολιτική του μαγαζιού έπρεπε να μας συνοδεύουν γυναίκες, αλλιώς η είσοδος απαγορεύεται! τι κι αν προσπαθήσαμε να βρούμε το δίκαιο μας, τίποτα! (παρόλο που αν θέλαμε να μας συνοδεύσουν κοπέλλες μπορούσαμε να βρούμε)

  μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά εκείνη τη στιγμή ένιωσα πραγματικά αηδιασμένος…

  τα clubs και οι πολιτικές του κάθε μαγαζιού μπορεί να είναι ένα άλλο θέμα, να μην έχει σχέση με τον διάλογο που έχεις ξεκινήσει αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα ρατσισμού…

  (δεν πιστεύω να μην αφήσανε να περάσουμε γιατί δεν βλεπόμασταν?? :p, βέβαια εκεί είναι δύο φορές ρατσιστικό…)

  χαιρετώ….

 11. Εχεις δίκιο μόνο που δεν συμφωνώ με τη λέξη δούλος ,από τη στιγμή που πληρώνονται και έχουν οι ίδιοι αποφασίσει να δουλέψουν με αυτές τις συνθήκες δεν θεωρούνται δούλοι, θύματα εκμετάλευσης ναι!
  Τώρα βέβαια αν οι κυπραίοι τους θεωρούν δούλους όσους εκμεταλεύονται είναι άλλο θέμα, ακόμα πιο σοβαρό .

 12. @MarMar: Δεν είχα ιδέα περί της εβδομάδας ρατσισμού, έτυχε 🙂

  @ΦΟΥΛΗ: Είναι όντως θέμα οικογενειακών αρχών στο μεγαλύτερο μέρος του!

  @off: Δεν έχεις άδικο. Δεν έδωσα νέο όρο στο ρατσισμό, προσπάθησα να εξηγήσω τι θεωρώ ρατσιστικό. Αν αγνοήσουμε τον αυστηρά ορθολογικό ορισμό που δίνεις εσύ (και που μου φαίνεται πολύ σωστότερος από της wikipedia), τι είναι αυτό που κάνει τις διακρίσεις μη-ρατσισμό;

  Με λίγα λόγια, αυτό που είπα είναι ότι θεωρώ ρατσισμό τις διακρίσεις. Είναι λάθος αυτό, μιλώντας ηθικά; Για να γίνω πιο κατανοητός, το παράδειγμα σου με τον εξαιρετικά πλούσιο, το θεωρώ δείγμα ρατσισμού.

  Η οικονομική κατάσταση ενός λαού παίζει τεράστιο ρόλο, σύμφωνοι.

  @Nonis: Σύμφωνα με τον off, η εμπειρία σου θεωρείται δείγμα διάκρισης και όχι ρατσισμού. ΕΓώ συμφωνώ ότι είναι ένα είδος ρατσισμού, αφού όντως είναι διάκριση (βλ. @off)..

  @stalamatia: Έχεις δίκιο σε αυτό που παρατηρείς. Αυτό εννοούσα, ότι εμείς τους θεωρούμε δούλους. Ίσως δεν το έκανα ξεκάθαρο. Να'σαι καλά!

 13. Συμφωνώ σε όλα αλλά αδυνατώ να καταλάβω γιατί σε επείραξε το Κύπριοι και Ξένοι. Τι ρατσιστικο επειδή το Κύπριοι εμπήκεν πρώτο; Κάποιο έπρεπε να μπει πρώτο. Κύπριοι και Ξένοι εννοεί όλοι. Άσχετο το τι αντιπροσωπεύει το καθένα.
  Εν σαν να λέω εγώ και εσύ. Σημαίνει ότι εν σε σέβουμαι; Θα πεις άντρες και γυναίκες, λευκωσιάτες και λεμεσιανοί, ασπροι και μαυροι, ελληνοκυπριοι και τουρκοκυπριοι…Εν σημαίνει ότι διαχωρίζω ή ότι ο ένας εν ανώτερος(ή κατώτερος) που τον άλλο. Το Όλοι αγωνιζόμαστε εν γενικό, η αφίσα στοχεύει σε συγκεκριμένο κοινό τζιαι δεν μπορεί να αναφερθεί σε γενικόλογα.

 14. @doukaton: Χαίρομαι που συμφωνείς.

  Όμως, ένα λεπτό ρε φίλε. Το "Κύπριοι και ξένοι" ενεννοεί ούλλους στην Κύπρο; Ποιόν αφήνει έξω; Κανέναν. Άρα θα μπορούσε να γράφει "Όλοι" μια χαρά!

  Μήπως κάτι εν εκατάλαβα εγώ καλά;

  Θα πω "Λευκωσιάτες και Λεμεσιανοί" διότι θα με ακούσουν και Σκαλιώτες και Παφίτες. Άρα τζείνους αφήνω τους πόξω.

  Θα πω "άντρες και γυναίκες" διότι έσιει τζιαι μωρά. Άρα τα μωρά εν τα ενδιαφέρει τζείνο που θα πω.

  Εκατάλαβες τι εννοώ;

  Είναι σα να λαλούμεν "Λευκωσιάτες τζιαι Λεμεσιανοί τζιαι Σκαλιώτες τζιαι Παφίτες τζιαι Κοτshινοχωρκάτες" αντί να λαλούμεν "Χούλοι μαζί".

  Το "Κύπριοι και ξένοι" ποιούς αποκλείει; Ποιόν αφήνει πόξω;

  🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *