Apple and iPhone 5: Winning Through Failing


Ανακοινώθηκε χτες το iPhone 5. Το 6ης γενιάς κινητό τηλέφωνο της Apple. Το χειρότερα κρυμμένο μυστικό της εταιρείας που κάθε χρόνο έθετε τον πήχυ για το επόμενο βήμα του κόσμου της κινητής τηλεφωνίας. Ένα κινητό, το οποίο γνωρίζαμε σχεδόν εξ ολοκλήρου εδώ και μερικούς μήνες, εξ αιτίας των αμέτρητων διαρροών που υπήρξαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Apple. Ένα κινητό, το οποίο θα πουλήσει τρελλά, παρά το γεγονός των μικρών βελτιώσεων που προσφέρει.

Θα πω μια ιστορία για αρχή. Στη δουλειά μου -κατάστημα κινητής τηλεφωνίας- είχαμε πρόσφατα μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση. Ένας τύπος που είχε το iPhone 4, το προπέρσινο κινητό της Apple ήρθε και μας ρώτησε ποιά είναι η μεγαλύτερη χωρητικότητα με την οποία έρχεται το iPhone 4S, το περσινό κινητό της Apple. Ενδεικτικά, οι διαφορές του 4S και του 4 συνοψίζονται σε: καλύτερη camera (8MP αντί 5MP), ισχυρότερος επεξεργαστής (1GHz διπύρηνος αντί 1GHz μονοπύρηνου), και ένα πρόγραμμα αμφιβόλου χρησιμότητος για την πλειοψηφία του κόσμου (Siri). Τα υπόλοιπα είναι ακριβώς τα ίδια. Του είπαμε ότι μπορούσαμε να παραγγείλουμε την έκδοση του 4S με τα 64GB, η οποία θα κόστιζε γύρω στα 900 ευρά. Έδωσε προκαταβολή και του το φέραμε. Ήρθε να το πάρει και αγόρασε μαζί ό,τι υπήρχε σε accessories. Πλήρωσε κοντά στα 1000 ευρά για αυτήν την αναβάθμιση και σκεφτήκαμε ότι επρόκειτο για κάποιον power-user, κάποιον developer ή κάτι τέτοιο. Η διάψευση μας ήρθε την επόμενη μέρα μαζί του. Επέστρεψε στο κατάστημα θέλοντας να του ενεργοποιήσουμε το iPhone του. Δεν ήξερε, δηλαδή, ότι ένα iPhone χρειάζεται να ενωθεί σε υπολογιστή με iTunes ή σε ένα Wi-Fi δίκτυο για να ενεργοποιηθεί. Μετά την ενεργοποίηση, την οποία είχα την τιμή να αναλάβω προσωπικά, είπα να ρωτήσω μήπως χρειαζόταν και κάτι άλλο. Με ρώτησε τι άλλο θα μπορούσε να χρειαζόταν. Βλέποντας το ύφος με το οποίο με κοίταξε μόλις είπα ‘Αφού έχετε ήδη το iPhone 4, φαντάζομαι πως θα έχετε και την Apple ID σας’, του εξήγησα τι ήταν και μου είπε να του δημιουργήσω και μια τέτοια. Για τη δημιουργία της Apple ID απαιτούνται ορισμένα προσωπικά στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης κ.λπ. Τον ρωτούσα, μου απαντούσε και τα συμπλήρωνα. Στο τέλος, υπήρχε η ερώτηση ασφαλείας που ήθελε το όνομα του καλύτερου παιδικού του φίλου. Μου το είπε και καθώς το έγραφα, με διέκοψε:
-Μα συγγνώμη, αλλά αυτά τα προσωπικά μου δεδομένα δεν έπρεπε εσύ να μην τα ξέρεις;
-Εσύ μου ζήτησες να σε βοηθήσω με την Apple ID και γι’ αυτό τα ακούω αναγκαστικά. Θέλεις να τα διαγράψω και να τη δημιουργήσεις μόνος σου; ρώτησα με το υπέρτατα υποτιμητικό μου ύφος.
Κατάλαβε τη βλακεία του και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία.
Αυτή η περίπτωση σίγουρα δεν είναι ο μέσος όρος του αγοραστή iPhone, αλλά, πιστέψτε με, είναι πάρα πολλές φορές που έχουμε τέτοιους. Κάποιοι έρχονται, κοιτάζουν το panel με τα κινητά για αρκετή ώρα, μετά μας ρωτούν αν έχουμε το iPhone και όταν τους το δείχνουμε πάνω στο panel που κοιτούσαν τόση ώρα, καταλήγουν ‘Α, μα αυτό είναι το iPhone;’, δείχνοντας το με ενθουσιασμό. ‘Θέλω iPhone’, ‘θέλω iPod’, ‘θέλω iPad’. Η Apple κατάφερε να κάνει τον κόσμο να νομίζει πως είναι σημαντικό να έχει στην κατοχή του τα προϊόντα της, χωρίς καν (ο κόσμος) να ξέρει ή να ξεχωρίζει ή να κατανοεί τις βασικές τους διαφορές από τα υπόλοιπα, χωρίς να ξέρει ΓΙΑΤΙ να ΠΡΕΠΕΙ να αγοράσει ένα Apple προϊόν και όχι κάτι άλλο, χωρίς να πρόκειται να αξιοποιήσει έστω στο μισό τις δυνατότητες τους.
Επανέρχομαι στο χτεσινό γεγονός. Η Apple ανακοίνωσε, πέρα από το iPhone 5, το νέο iOS 6, νέα iPod Touch και iPod Nano και τα νέα EarPods. Σε κάθε ανακοίνωση υπήρχε η κλασσική φράση ‘the best we’ve ever created’. Θα το πω στη γλώσσα τους, διότι το είχα μέσα μου κάμποσο καιρό: of course it’s the best you’ve created, you marketing-blah-blah-bastards! It’s the latest you’ve created, it’s SUPPOSED to be the best! If it wasn’t, you’d fail even more epically! Και τώρα, πάμε να δούμε επιτέλους το θέμα της ανάρτησης.
Ο κόσμος της κινητής τηλεφωνίας είναι ένας κόσμος σκληρού ανταγωνισμού. Ανοιγόκλεισε τα μάτια σου και μπορεί να έχεις χάσει την επόμενη λέξη στην τεχνολογία. Ένα κινητό που ανακοινώνεται και κυκλοφορεί τώρα ως ναυαρχίδα (ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει, δηλαδή, η εταιρεία που το κατασκευάζει), πανεύκολα σε έξι μήνες μπορεί να θεωρηθεί ξεπερασμένο, αδύναμο και ‘παλιάς τεχνολογίας’. Αυτός ο κόσμος είναι χωρισμένος σε στρατόπεδα. Τα πιο βασικά από αυτά είναι τρία. Στο ένα, το μεγαλύτερο στρατόπεδο βρίσκεται ο στατός του Android, του λειτουργικού της Google, το οποίο είναι ανοιχτό προς κάθε κατασκευαστή να χρησιμοποιήσει. Samsung, HTC, Sony (και πρώην Sony Ericsson), LG, Motorola, Huawei, ZTE, Acer, Panasonic, Asus είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που αποτελούν αυτό το στρατόπεδο. Είναι φανερό ότι ο καταναλωτής που θα διαλέξει Android, έχει στη διάθεση του σχεδόν κυριολεκτικά άπειρες συσκευές για να επιλέξει. Το άλλο στρατόπεδο είναι αυτό του Windows Phone, στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος κατέχει πλέον η Nokia (η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της ενδυνάμωσης του με σημαντικά βήματα) και μικρότερα κομμάτια η Samsung και η HTC. Οι επιλογές είναι λιγότερες εδώ σε σύγκριση με το Android, αλλά και πάλι πολύ περισσότερες σε σύγκριση με το επόμενο στρατόπεδο: αυτό του iOS. Το τρίτο στρατόπεδο είναι το στρατόπεδο της μοναχικής Apple, η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζει μια και μόνο συσκευή.
Έγραψα και παλιότερα ότι ‘η τεχνολογία δεν κάνει άλματα, αλλά υπερπόντιους δρασκελισμούς‘. Και η Apple ήταν η εταιρεία που έδειχνε προς τα πού θα κατευθύνονταν αυτοί οι δρασκελισμοί, έκανε τις καινοτομίες και οι υπόλοιποι έτρεχαν να προλάβουν, να καλύψουν και να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν. 
Παρελθοντικός χρόνος, όμως. Θα τολμήσω να πω ότι από πέρσι με την ανακοίνωση του 4S άρχισε να φαίνεται η αλλαγή στο ρόλο της Apple στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας. Θα πω τα περί 4S συνοπτικά, για να περάσω στα περί 5 πιο αναλυτικά.
Το iPhone 4S, όπως φανερώνει και το όνομα του, αποτελούσε μια αναβάθμιση του iPhone 4. Ίδια ακριβώς φάτσα, ίδια ακριβώς εξωτερικά χαρακτηριστικά (μη μου αρχίσετε για την έξτρα κεραία) και βελτιώσεις σε επεξεργαστική ισχύ και φωτογραφικές ικανότητες. Όλα τα υπόλοιπα παρέμεναν τα ίδια για τον απλό χρήστη. Η βελτίωση στα γραφικά και την εγγραφή video μάλλον δεν ήταν κάτι σημαντικό αν δεν ήσουν power-user.
Και φέτος έχουμε το iPhone 5. Ακολουθεί μια φωτογραφία του μαζί με τον προκάτοχο του, το 4S:
iPhone 4S  vs  iPhone 5
Πόσες διαφορές βλέπεις; Τι είπες; Είναι απλά πιο ψηλό με πιο μακρόστενη οθόνη και μια επιπρόσθετη γραμμή εικονιδίων; Πολύ σωστά! Well, για να είμαστε ειλικρινείς, σχεδόν.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει κάποια πράματα. Η οθόνη διατηρεί το πλάτος της και μακραίνει, κάνοντας τη διαγώνιο από 3,5 να φτάνει τις 4 ίντσες. Τα pixels γίνονται περισσότερα για να μην αλλοιωθεί η ανάλυση. Στο πίσω μέρος, το γυαλί αντικαθίσταται σε μεγάλο μέρος (εκτός από τα πάνω και κάτω κομμάτια) από αλουμίνιο. Και το πάχος έχει πέσει στα 7.6mm από τα 9.3mm. Το βύσμα των ακουστικών έρχεται στο κάτω μέρος του κινητού, όπου υπάρχει και το βύσμα της φόρτισης, το οποίο είναι καινούργιο -για πρώτη φορά σε iPhone. Ο επεξεργαστής είναι καινούργιος, χωρίς να έχουμε ακόμα μάθει για αριθμό πυρήνων. Το μόνο που ξέρουμε είναι αυτό που λέει η Apple: ‘δύο φορές γρηγορότερος από αυτόν του 4S’. Η camera παραμένει η ίδια με του 4S, αυτή τη φορά όμως πιο λεπτή και με τη δυνατότητα για panorama φωτογραφίες. Το iPhone 5 υποστηρίζει LTE δίκτυα, FaceTime μέσω 3G και έχει 3 μικρόφωνα για καλύτερη ακουστική. Υπάρχουν κι άλλες αναβαθμίσεις στο software, τις οποίες δε θα αναφέρω καν, όσο σημαντικές κι αν νομίζει η Apple πως είναι.
Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία κάνουν εμένα και πολλούς άλλους να πιστεύουμε ότι το iPhone 5 είναι απλά μια αναβάθμιση του 4S. Τα χαρακτηριστικά του είναι αυτά που έπρεπε να υπήρχαν στο περσινό μοντέλο. Ο ανταγωνισμός που υπάρχει ήδη από το Μάρτιο είναι κιόλας ανώτερος σε πολλά σημεία (Samsung Galaxy S III, HTC One X, Sony Xperia S και πιο πρόσφατα Nokia Lumia 920), οπότε η Apple πέφτει με θόρυβο από τη θέση του καινοτόμου. Όπως χαρακτηριστικά γράφεται στα τεχνολογικά sites, εκεί στη Samsung ξύνουν τα κεφάλια τους για να αποφασίσουν τις νέες τεχνολογίες που θα φέρουν στο προσκήνιο ώστε να μπορέσει πλέον η Apple να αντιγράψει.

Ας δούμε περί τίνος θριαμβολόγησε σχετικά με το iPhone 5 χτες η Apple.

Παρακολούθησα τις ανακοινώσεις από το liveblog του Engadget, καθώς η Apple, ως εγωίστρια και σημασιόπληκτη που είναι δεν επέτρεψε να γίνεται live streaming του γεγονότος.

Κατασκευή από γυαλί και αλουμίνιο. Good thought, αν και λίγο αργά, καθώς έπρεπε να καταλάβουν τη βλακεία του όλο-γυαλί iPhone 4 και να το παρατήσουν ήδη από πέρσι.

It’s the world’s thinnest smartphone’ ισχυρίζεται η Apple. Ψεύτες. Στα 7.6mm είναι πολύ πολύ λεπτό, αλλά υπάρχουν πιο λεπτά smartphones: τα Huawei Ascend P1s και Fujitsu Arrows F-07D, τα οποία αναμένονται σύντομα και το Oppo Finder που είναι κιόλας διαθέσιμο. Ξανά: ψεύτες. Κι αυτός είναι ο λόγος που δε θα σπαταλήσω ούτε και μια γραμμή για να μιλήσω περί των βελτιώσεων που ισχυρίζεται η Apple ότι έρχονται στη μπαταρία, τα γραφικά κ.λπ. του iPhone 5, όσο αληθινές κι αν πιστεύω πως είναι. Επίσης, δεν είπαμε να ωριμάσουμε λίγο; Τι μανία είναι αυτή με το πάχος;

‘What is the design center for a phone? It’s this… your hand’. Τότε γιατί δεν άλλαξε αυτό το βαρετό design; Γιατί δεν έγινε κάπως πιο καμπυλωτό; Διότι μέχρι πρόσφατα είχα την εντύπωση ότι η παλάμη δημιουργεί κάποια καμπύλη όταν κρατάει κάτι μέσα της. Επίσης, υποστηρίζεται ότι το πλάτος της οθόνης δεν άλλαξε για να είναι εύχρηστο το κινητό και με το ένα χέρι. Α, ναι; Για να δούμε πόσο εύκολα θα φτάνετε μέχρι πάνω με τον αντίχειρα σας, ειδικά κάποιες κυρίες. Το αστείο είναι ότι εκείνοι που υποστηρίζουν αυτό με το ένα χέρι, πέρσι έδιναν τα εύσημα στη διατήρηση της οθόνης των 3.5 ιντσών από την Apple, υποστηρίζοντας ότι αυτό το standard δε θα αλλάξει, διότι οτιδήποτε μεγαλύτερο (το πολύ μέχρι 3.9 ίντσες έλεγαν) δεν είναι εργονομικό. Και για όσους ασχολούνται, για να μην ψάχνεστε, αναφέρομαι στο ελληνικό τεχνολογικό blog pestaola.gr, του οποίου ο admin είναι φιλοApple (για να μη χρησιμοποιήσω τον πιο διεθνώς διαδεδομένο όρο), όσο κι αν θέλει να το παίζει αντικειμενικός. Anyways, who cares.

Retina 4″ display. Μεγάλωσε η οθόνη, αλλά δεν έχασε καθόλου από την ομορφιά της. 326 pixels ανά τετραγωνική ίντσα είναι πολλά.  Δεν είναι, όμως, τόσο πολλά όσο τα 332 του Lumia 920 για παράδειγμα. Επίσης, μεγάλωσε η οθόνη, αλλά εν έτει 2012 δεν είναι ακόμα HD! Η Apple δεν έχει HD οθόνη στο κορυφαίο της κινητό. Με αναλογία κοντά στο 16:9. Κοντά μόνο! Η Apple που πάντα περηφανεύεται για τις εκπληκτικές οθόνες των κινητών της, κι ενώ ο κόσμος βαδίζει προς τις Full HD οθόνες στα κινητά, συνεχίζει απλά με Retina οθόνη. Σημείωση: το Samsung Galaxy Nexus κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο και είχε ήδη HD οθόνη.

GPRS, EDGE, EV-DO, HSPA, HSPA+, DC-HSDPA, LTE. Ωραία όλα αυτά, έτσι κι αλλιώς υποστηρίζονται από όλα σχεδόν τα σύγχρονα smartphones. Θέλω να σημειώσω ότι περί του LTE, αν αυτά που διάβαζα τελευταίως ευσταθούν, δίνεται τώρα η ευκαιρία στη Samsung to sue Apple’s ass back. Εννοείται πως ό,τι και να γίνει μεταξύ τους, καμιά δε θα βγει ολοκληρωτικά χαμένη, καθώς συνεργάζονται σε πολλούς τομείς και δε θα συνέφερε τη μια αν η άλλη καταστρεφόταν οικονομικά.

Νέος A6 επεξεργαστής. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει εξαιρετικές επιδόσεις, αλλά δε λέω τίποτε μέχρι να δούμε benchmarks. Και εννοείται ότι δε θέλουμε benchmarks εναντίον του 4S, αλλά των άλλων τεράτων.

Camera. Η ίδια με του 4S (που ήδη ήταν πολύ καλή), αλλά λεπτότερη, με φακό από ζαφείρι και δυνατότητα για panorama φωτογραφίες. Ο ζαφειρένιος φακός ακούγεται εξωτικό χαρακτηριστικό, αλλά δεν ξέρω πόσο αναγκαίος ή σημαντικός είναι. Εκείνο που ξέρω είναι ότι υπάρχει κινητό που κυκλοφόρησε το 2009, το οποίο ήταν ικανό για panorama shots. Το Samsung B7620 Giorgio Armani.

Μπροστινή camera με 720p video. Η Apple αποφάσισε ότι οι χρήστες iPhone δικαιούνται να κάνουν chat σε HD ποιότητα. Πάλι καλά!

Τρία μικρόφωνα. Για voice recognition και noise cancelation. Εντάξει, ελπίζω απλά να δουλεύουν σωστά. Δε νομίζω να υπήρχε τόσο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Whatevs.

‘Lightning’ connector. Νέο βύσμα φόρτισης, σύνδεσης σε υπολογιστές και λοιπά παρελκόμενα. Είναι πιο μικρό από το κλασσικό βύσμα της Apple (το οποίο δεν έχει αλλάξει από το 2003, από τότε που το iPhone το ‘δανείστηκε’ από το iPod) και έχει το τεράστιο πλεονέκτημα (όχι, δεν ειρωνεύομαι) να ενώνεται σωστά, οποιαδήποτε πλευρά του κι αν βλέπει προς τα πάνω. Τα μειονεκτήματα του, όμως, είναι ακόμα πιο τεράστια. Είναι εντελώς ασύμβατο με το διεθνώς χρησημοποιούμενο micro-USB και χρειάζεται adaptors για να γίνει συμβατό με το προηγούμενο connector της Apple. Άρα όλοι εκείνοι που έχουν οποιοδήποτε αξεσουάρ του μέχρι τώρα iPhone ή iPod τους, θα πρέπει να αγοράσουν adaptors, αν θέλουν να τα χρησιμοποιούν με το νέο iPhone. Μην αγχώνεστε, όμως. Οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Apple φρόντισαν, για τη δική σας ικανοποίηση, να αρχίσουν να παράγουν άλλα αξεσουάρ, συμβατά με το καινούργιο connector. Επίσης, η Apple κυκλοφορεί ήδη adaptors για μετατροπή σε micro-USB, όπως προβλέπει από πέρσι ο νόμος στην Ευρώπη. Όλα αυτά δε θα είναι δωρεάν, αλλά ντάξει, μικρό το κακό. Lucky you!

Βελτιωμένη Siri. Βελτίωση ενός προγράμματος που λειτουργεί σωστά μόνο κάτω από ιδανικές συνθήκες, μόνο αν μιλάς με την προφορά που ξέρει να αναγνωρίζει. Δε λέω ότι δεν είναι χρήσιμο, λέω ότι δεν είναι τόσο καινοτόμο πλέον.

Μη υποστήριξη NFC. Το να μην υποστηρίζεις μια πολύ δυναμικά εξελισσόμενη κινητή τεχνολογία μπορεί να σημαίνει διάφορα. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν περιορίζεται στις πληρωμές. Τα NFC tags είναι διαδεδομένα και πολύ χρήσιμα. Είναι κρίμα ένα τόσο αναμενόμενο και σίγουρα ακριβό κινητό τηλέφωνο όπως το iPhone 5 να απέχει από αυτό το τεχνολογικό βήμα.

iOs6. Πέρα από τις σημαντικές βελτιώσεις, δεν είναι καιρός για μια αισθητή, αισθητική ανανέωση; Πόσο διαφορετικό φαίνεται το UI (user interface) από κείνο του πρώτου iPhone πίσω στο 2007; Καη μην αρχίσει κάποιος για την απλότητα, το μινιμαλισμό κι άλλες βλακείες. Του χρόνου ή του παρ’ άλλου χρόνο που θα το αλλάξουν, θα είστε όλοι εκστασιασμένοι και θα λέτε ότι ήταν καιρός να γίνουν αλλαγές.

nano-SIM. Ακριβώς. Ακόμα κι εσείς που έχετε τη micro-SIM από προηγούμενο iPhone ή άλλη συσκευή, θα χρειαστείτε ξανά αλλαγή της κάρτας σας, διότι το νέο iPhone υποστηρίζει κάτι που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο.

Απουσία microSD slot. Ποιός χρειάζεται επέκταση μνήμης εν έτει 2012, σωστά; Η Apple συνεχίζει ακάθεκτη αυτή τη στρατηγική, υποστηρίζοντας ότι το iCloud είναι απλά αρκετό. Κι αν βρεθείς κάπου χωρίς internet, να χρειάζεσαι μουσική ή κάποιο αρχείο από το iCloud, well, bad luck.

Αυτά ήταν τα βασικότερα χαρακτηριστικά του iPhone 5.

Καταλήγω.

Η Apple είναι μια εταιρεία που μας συνήθισε να κρατά καλά κρυμμένη κάθε νέα της συσκευή μέχρι και τη μέρα ανακοίνωσης της. Αυτή τη φορά είχαμε διαρροές για σχεδόν κάθε κομμάτι του νέου iPhone ήδη από το Μάιο.

Η Apple είναι μια εταιρεία που μας συνήθισε να παρουσιάζει καινοτομίες με κάθε νέα γενιά κινητών της. Φέτος, όπως και πέρσι, η λέξη ‘καινοτομία’ είναι υπερβολική για αυτά που παρουσιάστηκαν.

Κι επειδή κάποιοι άρχισαν να επικεντρώνονται στην ποιότητα κατασκευής -ελλείψει κάτι πραγματικά καινοτόμου για να μιλήσουν- και να απαντούν σε τέτοια επιχειρήματα με ερωτήσεις ‘τι περίμενες να δεις;’ (εδώ π.χ.), θα πω ότι το θέμα με την Apple είναι ότι ήταν κάποτε ικανή να μας εκπλήξει. Να μας παρουσιάσει κάτι, το οποίο ΔΕΝ περιμέναμε κι όχι απλά να ικανοποιήσει την προσμονή όσων αγαπούμε την τεχνολογία. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε περί πιθανών καινοτομιών, ας αναφέρουμε κάποιες που είδαμε πρόσφατα από άλλους κατασκευαστές: αδιάβροχο, με ασύρματη φόρτιση, με κάτι εξωπραγματικό στην camera, με ένα υλικό κατασκευής αξεπέραστης ανθεκτικότητας, με απίστευτη διάρκεια μπαταρίας.

Μιλώντας για καινοτομίες, σε ένα κόσμο όπου προσπαθούμε να καταργήσουμε τα περιθώρια γύρω από τις οθόνες των κινητών (bezels) και να δημιουργήσουμε οθόνες που λυγίζουν, σε ποιό σημείο αυτού ακριβώς του κόσμου βρίσκεται η κάποτε πρωτοπόρος Apple; Μάλλον κάθεται σε μια σκιά, μετρώντας τα χρήματα που αβίαστα βγάζει με πολύ λίγες βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, χάρη στο όνομα που κατάφερε να δημιουργήσει.

Η Apple, από εκεί που κινούσε την τεχνολογία, βρέθηκε να κινείται στα βήματα της τεχνολογίας. Από μια σκοπιά ήταν αναγκασμένη να μεγαλώσει την οθόνη, ήταν αναγκασμένη να προσθέσει το LTE στη συσκευή της, ήταν αναγκασμένη να βελτιώσει τον επεξεργαστή. Η Apple απογοητεύει, όχι μόνο τους λάτρεις της, αλλά και τους λάτρεις της τεχνολογίας γενικότερα.

Ως εκεί όμως. Το iPhone 5 δεν είναι μια future-proof συσκευή. Τα χαρακτηριστικά του έχουν ξεπεραστεί, όπως είπα και πριν, από κινητά που κυκλοφόρησαν μέχρι και πέρσι. Αγοράζοντας ένα iPhone 5 τώρα, θα βρεις τον εαυτό σου αρκετά πίσω από την τεχνολογία σε λίγους μήνες. Εκτός κι αν είσαι ένας από αυτούς στους οποίους βασίζεται η Apple.

Προκλητικά τους αποκαλώ ‘πρόβατα’. Είναι οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει με την Apple, που αγοράζουν κάθε -ή σχεδόν κάθε- νέα συσκευή με κλειστά μάτια και είναι οι άνθρωποι τους οποίους η Apple έχει σίγουρους κι έτσι δεν αγχώνεται για τις πωλήσεις των κινητών της. Είναι οι άνθρωποι που δε θα κάτσουν να αναλύσουν τα δεδομένα για να δουν ποιό είναι το καλύτερο κινητό, για να αποφασίσουν. Θα πουν ότι με το μέχρι τώρα iPhone τους έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους, θα δουν το επόμενο που τους προσφέρει η εταιρεία-Θεός και θα το αγοράσουν. Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν ιδέα περί τεχνολογίας ή γενικά smartphones, απλά θέλουν να λένε ότι έχουν iPhone. ‘Κοστίζει έναν πνεύμονα και το φαΐ ενός χρόνου για το παιδί μου; Δεν πειράζει, θα το πάρω.’

Η Apple έχει καταφέρει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της υπεροχής της ως εταιρεία απέναντι σε όλους τους άλλους κατασκευαστές. Στην πραγματικότητα, τα κινητά της είναι κινητά με πολύ απλό λειτουργικό, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, χαρακτηριστικά όχι υπερβολικά ανώτερα από άλλα κινητά και με πολύ καλό marketing πίσω από όλα, πράγμα το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να τα προσφέρουν σε τιμές πανύψηλες σε σχέση με το τι προσφέρουν.

Το iPhone 5 δεν προσφέρει καμιά καινοτομία. Αν έχεις iPhone 4S ή ακόμα και 4, και είσαι απλός ή μέτριος χρήστης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πας για το 5. Αν δεν έχεις iPhone, δεν υπάρχει λόγος να αποκτήσεις. 

Κι όμως. Ο κόσμος θα τρέξει να το αγοράσει. Ναι, εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Και, δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς, θα είναι κάτοχοι iPhone 4/4S, που δε θα ξέρουν/μπορούν/χρειάζονται να αξιοποιήσουν καν το 30% των δυνατοτήτων του.

Κάπου εδώ βρίσκεται και ο λόγος για τον οποίο η Apple θα συνεχίσει να πουλά τρελλά, παρόλο που το ‘νέο’ της iPhone είναι μια αποτυχία, για μια εταιρεία που θέλει να λέγεται Apple και προσπαθεί να συνεχίσει το όραμα του ηγέτη της, ο χαμός του οποίου φαίνεται να τη βουλιάζει όλο και πιο βαθιά.

Τέλος, για όσους ρωτήσουν ‘γιατί έγραψες ένα κατεβατό από τη στιγμή που δε συμπαθείς και δεν ενδιαφέρεσαι για την Apple και το νέο iPhone;’, η απάντηση είναι η αγάπη μου για την τεχνολογία και η ανάγκη μου να δω τον ανταγωνισμό να συνεχίζεται, για να μη χάσει το ενδιαφέρον της η εξέλιξη ενός τεχνολογικού προϊόντος, το οποίο κάθε άνθρωπος σε όλο τον κόσμο έχει μαζί του κάθε μέρα, κάθε στιγμή.

Steve Jobs image from pocketnow
,

16 responses to “Apple and iPhone 5: Winning Through Failing”

 1. Agapite mou twisted..prwta apo ola sorry po grafw greeklish…symfwnw apolita me oti egrapses sthn anartisi sou.Eimoun kai egw se skepseis gia na grapsw kati gia to ihone 5 alla telika eipa ston eayto mou..den variesai malakia einai. Elpizw na feroun ta milia tous sthn apple giati xekinoun na xannoun to paixnidi..ntropi kai aseveia pros ton makariti steve jobs…se xairetw!

 2. πολλά καλό άρθρο, μπράβο σου!

  συμφωνώ απόλυτα, γιατί σου έχω τυφλή εμπιστοσύνη.
  σαν αυτή που έχουν οι αππολόπληκτοι.

 3. Δεν ξέρω τι παίζει με κανένα κινητό γιά να είμαι ειλικρικής, τζαι ότι ξέρω για τα iPhone εν που το iPad που βαστώ, αλλά το τηλέφωνο τους έννα το αγόραζα μόνο για την ομορφκιά του τζαι τίποτε άλλο. Τζαι λαλώ το χωριλς να δω τι άλλο κυκλοφορεί. Μπορεί να έβρισκα άλλο καλύτερο. Τζαι σίουρα όι με το μισθό μου.
  Που την άλλη, όπως ούλλες οι μόδες, έτσι τζαι τούτο. Εν δύσκολο να κάμεις κάτι μόδα, οπότε διώ τους εύσημα για τούτο, ότι εδημιουργηουργήσαν πιστό κοινό που τους ακολουθά no matter what.
  Μεν εκνευρίζεσαι με τα μπε, είμαστε παντού, ο καθένας στον τομέα του.
  Απλά εκνευρίζουμαι που δεν το παραδέχουνται.

  Επίσης μιλά πλάσμα που αν ήταν δυνατό να βαστά το 3210 του, θα το έκαμνεν.

 4. Γεια σου asproulli, σε χαιρετώ κι εγώ! Όντως, εν κρίμα η κατηφόρα που επιάσαν.

  Νίκε, να 'σαι καλά.

  Ænima, I know, right? Ωραίο τζιαι το βίτεο, παρόλο που εν λλίο υπερβολικό!

  Moonlight, δυστυχώς έννεν μόνον η ομορφκιά που (πρέπει να) παίζει ρόλο για την αγορά ενός κινητού, νομίζω. Μπράβο τους για το κοπάδι, όντως. Τζιαι ναι, ούλλοι είμαστε πρόβατα είτε λλίο είτε πολλά σε συγκεκριμένα θέματα.

 5. – H apple ποττέ δεν ηγείτο της τεχνολογίας. Ούτε όποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Η δράση είναι συλλογική.

  – Αδύνατον να έχεις διπλάσια απόδοση μεταβαίνοντας απο 2 σε 4 επεξεργαστικούς πυρήνες. Θα ήθελες τουλάχιστον 5. Μάλλον αναφέρονται στην συχνότητα. Εκτός και αν αναφέρονται στο περίπου.

  – Το νεό λογισμικό ενδέχεται να είναι πιο αποδοτικό σε άλλα σημεία και όχι στην διεπαφή. Κατανάλωση ενέργειας, χρονοπρογραμματισμός. Κοινός στόχος κάθε εταιρείας.

  – Το να είσαι developer δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκην πρέπει να έχεις την συσκευή. Τουναντίον.

  – Περί ντροπής και ασέβειας προς τον μακαρίτη τι να πέις. Ήταν ποθκιάντραπος ούτως ή άλλως. Αν ήταν στους 20 κλέφτες του Αλή Μπαμπά εννα είχεν έλεος. Και μεν ακούσω περί τες ομιλίες που έχουν άπειρα views στο γιουτούπιν.

  – Tο να φκαίννουν leaks εν παιχνίδι. Φκάλε leaks σε χρονική στιγμή που θεωρείς κατάλληλη. Ο ανταγωνισμός βλέπει τα, φκάλλει τες δικές του συσκευές όσο πιο γλήορα γίνεται, αφού επίσης ανακοίνωσες ημερομηνία κυκλοφορίας. Εσύ ετοιμάζεσαι για το επόμενο προϊόν το οποίο θα είναι "σαφώς" προηγμένο αφού ήδη πρόλαβες να κινήσεις την "εξέλιξη" με τις "διαρροές".

  – Η τιμή ενός αισθητήρα για την φωτογραφική 5MP σε 8MP μπορεί να εν κάτι λίρες και στην κλίμακα παραγωγής μηδές. Καθαρά για δέλεαρ. Για όποιαδήποτε εταιρεία. Επίσης με μεγαλύτερες αναλύσεις έρχεται και μεγαλύτερη απάιτηση σε αποθηκευτικό χώρο.

 6. evro,
  -η δράση είναι συλλογική και κάθε εταιρεία έχει το μερίδιο της στην εξέλιξη. Η Apple ήταν πάντα από τις πρωτοπόρες. Πρόσφατο παράδειγμα, η Siri στο 4S, που έβαλε τους υπόλοιπους να αναβαθμίσουν και να τελειοποιήσουν τα αντίστοιχα προγράμματα τους.

  -είπαν 'δύο φορές πιο γρήγορο από το 4S', τίποτε άλλο, γι' αυτό δεν επεκτάθηκα ούτε εγώ.

  -το interface δεν άλλαξε καθόλου, άρα ναι, έχεις δίκαιο.

  -περί developer συμφωνώ, αλλά είναι αρκετοί που αρέσκονται στο να κατέχουν το τελευταίο μοντέλο του OS στο οποίο δουλεύουν.

  -ο Jobs ήταν ένας επιχειρηματίας, ναι, και δεν τον αγιοποιώ. Τζείνο που λαλώ είναι ότι έσπρωχνε και απαιτούσε την πραγματική βελτίωση, την πρωτοπορία, τη συμμετρία και την ομορφιά, που λείπουν από το iPhone 5. Read this.

  -Τα συγκεκριμένα leaks εφκήκαν μετά τες ανακοινώσεις των κορυφαίων κινητών του ανταγωνισμού. Και τα όσα παρουσιάστηκαν εχτές, δεν ήταν καθόλου βελτιωμένα από τα leaks.

  -Έννεν μόνο ο αισθητήρας που κάμνει την camera, είναι και η τεχνολογία που τον στηρίζει. Όσο για το κόστος, δε θα διαφωνήσω.

 7. respect πρώτα στον εύρο για τα σχόλια του
  αλλα τζιαι πραγματικά respect τζιαι σε σένα,
  πολλά εμπεριστατωμένη ανάρτηση που εδιάβασα με πολύ ενδιαφέρον. προσωπικά ποττέ μου δεν είχα καμιά συσκευή της apple, εν πολλα overrated τζιαι overpriced για κάποιον που καταλάβει.. τουλάχιστον τα βασικά… (τζιαι όσοι λαλούν "Μα αντέχει πολλά στο χρόνο!", εν τεχνολογία ας πούμε its bound to get old after 6 months εν τζιαιν κρασί που πιάνεις για παλαίωση του τζιελαρκού!!) Γενικά πάντα επίστευκα ότι ένα μεγάλο ποσοστό κατόχου του εν απλά ΜΑΝΝΟΙ τζιαι θύματα του marketism at its best..

  υγ. πολλά ενδιαφέρον το Oppo Finder.. μαλακία που δεν έσιει microSD όμως.. αλλά να μου πεις εν Κινέζοι εν τζιαι σκέφτουντε, απλά αντιγράφουν..

 8. Otan ise pio mprosta apo tous allous oi alloi apla se trexoune apo piso na se ftasoun apla aftos pou ine pio mprosta apou tous allou kani arga ke stathera vimata akomi pio mprosta gia na asxolounte oi ipolipoi mazi tou. Afto ine ke to sosto marketing!!!

 9. Νηπενθές, να'σαι καλά. Συμφωνώ τζιαι γω με όσα λαλείς. Το Oppo Finder έshει customized Android, χωρίς καν το Play Store, αλλά δεν παύει να είναι smartphone και λεπτότερο του iPhone 5!

  Ανώνυμε και gkonte, θα υποθέσω ότι είσαστε το ίδιο άτομο. Είπαμε, κινητά που βγήκαν από την αρχή του χρόνου έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά. Αρα τι να περιμένουμε; Ό,τι και να βγει θα είναι καλύτερο. Και μια λέξη: Nexus.

 10. Invictε μου, εν πιθανό ναν ούλλα αλήθκεια. Το θέμα είναι όμως ότι τα πατεντάραν πρώτοι τζιαι άτε παίξε τους τον έξυπνο τωρά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *