F.lux : Προστάτεψε τα μάτια σου


Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια καταπληκτική και χρησιμότατη εφαρμογή, η οποία παράγει σπουδαίο έργο: προσαρμόζει τη φωτεινότητα της οθόνης σου, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ούτως ώστε το πρωί να βλέπεις ικανοποιητικά καθαρά και το βράδυ να μην κουράζονται τα μάτια σου από τα έντονα χρώματα της οθόνης. Η παρουσίαση θα γίνει μέσα από το κατατοπιστικότατο κείμενο του φίλου netfreak στο netfreaks.gr.

Προσωπικά τη δοκίμασα, βρίσκομαι στην τέταρτη μέρα και οφείλω να πω ότι δεν πρόκειται να την αποχωριστώ ποτέ. Πραγματικά δουλεύει κι έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε την παρουσίαση:

Το άρθρο αυτό απευθύνεται σε εσένα, που κάθεσαι μπροστά από τον προσωπικό σου υπολογιστή κάθε βράδυ – για οποιονδήποτε λόγο – και όταν σηκώνεσαι να πας επιτέλους για ύπνο δυσκολεύεσαι λίγο, έως πολύ, γιατί τα μάτια σου έχουν περάσει αρκετή ώρα να κοιτούν μια φωτεινή οθόνη που δεν ανταποκρίνεται στον φωτισμό του περιβάλλοντα χώρου
Το αποτέλεσμα είναι πιθανές διαταραχές ύπνου ή ακόμα και “μικροί” πονοκέφαλοι. Δεν νομίζω ότι κανένας μας θέλει κάτι τέτοιο, ε;

Meet F.lux

Κάπου εδώ έρχεται μια μικρή και ελαφριά εφαρμογή για να σε βοηθήσει. Ονομάζεται F.lux και τρέχει σε όλα τα major λειτουργικά συστήματα χωρίς μεγάλο κόπο.
Η μικρή αυτή εφαρμογή λοιπόν, προσαρμόζει την θερμοκρασία των χρωμάτων της οθόνης ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την οποία ώρα την αντιλαμβάνεται βάσει της τοποθεσίας σου. Κατά την εγκατάσταση 90% θα ανακαλύψει μόνο του τις συντεταγμένες σου ή απλά θα πέσει λιγάκι έξω. Αν δεν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, μπορείς να το αλλάξεις εύκολα, μέσα από τα settings. Παρέχεται ακόμα και χάρτης μέσα από το site, που τον τρέφεις περιοχή/πόλη/χώρα και σου γυρίζει συντεταγμένες.

Πως δουλεύει;

F.lux
Όπως σου είπα και πιο πάνω, το F.lux “παίζει” με την θερμοκρασία των χρωμάτων της οθόνης σου. Ξεκινώντας από το daylight setting [ στα 6500K ] κατεβαίνει σιγά σιγά σε χαμηλότερες τιμές όσο περνάει η μέρα για να φθάσει στην χαμηλότερη τιμή. Αυτή η τιμή εξαρτάται από εσένα [ όπως και η μέγιστη για τις πρωινές ώρες ]. Το default setting είναι στα 3400Κ, που όμως μπορείς να το αλλάξεις, ανάλογα με τα γούστα σου, αλλά και με τον φωτισμό που έχει το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι. Προσωπικά το έχω στα 3800K [ βαθμοί κέλβιν ], καθώς εκεί κατέληξα μετά από ~4 εβδομάδες χρήσης.
Ξέρω τι μπορεί να σκέφτεσαι: “Βλακείες”. Η ομάδα πίσω από το F.lux όμως θα διαφωνούσε, καθώς έκαναν αρκετή έρευνα σχετικά με τον ύπνο και πως αυτός επηρεάζεται, σε συνεργασία με διάφορους επιστημόνες πριν κάνουν release την εφαρμογή.
Αν μπορώ να το θέσω απλά: το να παρακολουθείς μία φωτεινή οθόνη την νύχτα ενώ ο οργανισμός σου έχει αρχίσει το δικό του σταδιακό “shutdown”, επηρεάζει τον οργανισμό σου και κατ’ επέκταση τον ύπνο σου.
Άλλα χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι η δυνατότητα “διαλείμματος” της τάξης της 1 ώρας εάν θες πιστότητα χρωμάτων σε ότι κάνεις εκείνη την στιγμή, καθώς και η δυνατότητα επιλογής της ταχύτητας μεταβολής της θερμοκρασίας των χρωμάτων. [ fast / 20 sec & slow / 60 min ]

Επίλογος

Το F.lux νιώθω ότι έχει βελτιώσει την κατάσταση όσο καιρό το δοκιμάζω, αν και ομολογώ ότι θέλει κάποιο χρόνο να το συνηθίσεις. Ίσως δεν είναι για όλους, αλλά θα πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία κάποιων ημερών αν θες πραγματικά να το δοκιμάσεις. Σαν εφαρμογή είναι κοντά στο τέλειο, απλή με εύχρηστο GUI, κάνει αυτό που υπόσχεται και δεν σε ενοχλεί όσο κάθεται υπομονετικά εξαφανισμένη κατά την διάρκεια όλης της ημέρας.
Υ.Γ.: Υπάρχει μια μικρή περίπτωση – αν είσαι άτυχος – να πέσεις στην περίπτωση όπου η εφαρμογή δεν συνεργάζεται καλά με την κάρτα γραφικών σου με αποτέλεσμα να βλέπεις ένα μικρό “τρέμουλο” [ flickering ] – Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις το support μέσω ενός comment στο site του F.lux ή να κάνεις ένα update στους drivers της κάρτας! [ full FAQ ]

Αξίζει να τη δοκιμάσετε όλοι. Είναι πανεύκολη στη χρήση, μια εγκατάσταση απλή χρειάζεται και τα υπόλοιπα τα κάνει μόνη της! Περιμένω τις εντυπώσεις σας. Όποιος χρειαστεί βοήθεια, εδώ είμαι για να βοηθήσω όπου μπορώ.

, , ,

2 responses to “F.lux : Προστάτεψε τα μάτια σου”

  1. χμμμ και θες να το δοκιμάσω μόνη μου;; είσαι σίγουρος; εγώ πάλι όχι!! δεν έχω και συνερ(γάτη) όποτε θα μείνω στα ίδια όπως πριν…
    ευχαριστώ για την ενημέρωση, φιλούθια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *