Twisted Birthday : A Wishlist


“Τα γενέθλια κάνουν καλό στην υγεία. Έρευνες έδειξαν ότι όσο περισσότερα γενέθλια έχεις, τόσο περισσότερα χρόνια ζεις!”
Stewie Griffin

“And you run and you run to catch up with the sun, but it’s sinking. Racing around to come up behind you again. The sun is the same, in the relative way, but you’re older, shorter of breath and one day (year) closer to death..”
Pink Floyd – Time

“Twirling round with this familiar parable. Spinning, weaving round each new experience. Recognize this as a holy gift and celebrate this chance to be alive and breathing.”
Tool – Parabola

Όπως είπε πολύ σωστά ο φίλος μου ο Εύρος, πρέπει να νιώθεις τυχερός στα γενέθλια σου, διότι κατάφερες για ακόμα ένα χρόνο να επιζήσεις μέσα από αυτό το χάος, τις αρρώστειες, τις κακοτυχίες και τα άλλα κακά. Τόσοι και τόσοι πέθαναν και έφυγαν για πάντα, αλλά εσύ, όσο κοντά κι αν ήρθες στο θάνατο, τη γλύτωσες. Μόνο και μόνο γι’αυτό, αξίζει να κάνεις ένα τεράστιο party.

Από την άλλη, όμως, φταίνε τα τραγούδια που με πήραν απ’το χέρι και, αν και αναγνωρίζω την τεράστια κωλοφαρδία μου, τείνω να προτιμήσω να χαθώ στη ζεστή και πάντα φιλόξενη αγκαλιά της Μελαγχολίας και της ελαφράς μορφής κατάθλιψης.

Όπως και να’χει, είμαι ένα καλομαθημένο, εγωιστικό κωλόπαιδο, γι’αυτό έφτιαξα μια λίστα με επιθυμίες, αφιερωμένη στα φετινά μου γενέθλια.

Κι επειδή, όπως είπα, είμαι αγκαλιασμένος με τη Μελαγχολία, η λίστα αναφέρεται στα τραγούδια που θέλω να ακουστούν στην κηδεία μου. Όχι διότι μιλά το καθένα για μένα, όχι επειδή μου αρέσουν σαν έργα Τέχνης, αλλά πολύ περισσότερο, διότι το μήνυμα τους, το αίσθημα τους, η καρδιά τους είναι αυτά που θα ήθελα κατά κύριο λόγο να αφήσω προσωπικά πίσω μου στους ανθρώπους που πίστευαν ότι άξιζα κάτι.

Όχι απαραίτητα με αυστηρή  αριθμητική σειρά, τα τραγούδια που θέλω να ακουστούν πολύ δυνατά στην κηδεία μου είναι τα εξής:

Monty Python – Always Look on the Bright Side of Life

Οι Monty Python είναι αγαπημένες ιδιοφυίες και το συγκεκριμένο κομμάτι, αν και δε δίνει κάποια πολύ τρανταχτά επιχειρήματα για το λόγο που πρέπει να βλέπουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής, πετυχαίνει το σκοπό του κυρίως με τον εύθυμο ρυθμό του σφυρίγματος και τη λατρεμένη χροιά της φωνής του Eric Idle.

Sentenced – Lower the Flags

Θα μπορούσα να αφιερώσω τον κάθε στίχο ξεχωριστά στον εαυτό μου, για λόγους που εγώ ξέρω κι όχι κανένας άλλος. Στο σύνολο νομίζω πως θα μπορούσα να θεωρηθώ καλός άνθρωπος και όποτε ένας τέτοιος χάνεται, ο κόσμος κάνει ένα μικρό βήμα προς το χειρότερο. Miika, ελπίζω να περνάς καλά εκεί που πήγες..

Tool – Parabol & Parabola

Τραγούδι – φάρος. Σημείο αναφοράς. Καθοδηγητής για μια ζωή. We are eternal, all this pain is an illusion. Κι ο θάνατος είναι μια ψευδαίσθηση, διότι πολύ απλά, δε ζήσαμε ποτέ..

Dream Theater – Space Dye Vest

Το να ερωτεύεσαι μια κοπέλα που διαφημίζει ένα γιλέκο σε ένα περιοδικό, ακούγεται πολύ κοντινό με το χαρακτήρα μου. Εκείνο που κάνει το συγκεκριμένο κομμάτι ακόμα πιο κατάλληλο, όμως, είναι ο καθαρτικός, λυτρωτικός του χαρακτήρας..

Twisted Sister – Heroes are Hard to Find

Δεν είμαι κανενός είδους ήρωας. Λέω όμως ότι προσπαθώ σε καθημερινή βάση να κάνω όλα εκείνα τα μικρά χρήσιμα για άλλους πράγματα, που θα μπορούσα πολύ απλά να αποφύγω. Αυτά τα μικρά είναι που δίνουν αξία σε κάποιον ως μέλος της όποιας κοινωνίας..

Pink Floyd – Shine on, you Crazy Diamond

Δύο κομμάτια που αποτελούν ένα αφιέρωμα στον Syd Barrett. Πανέμορφη μουσική, καταπληκτικοί στίχοι, όλο συναίσθημα και αγάπη.. Μακάρι κάποιοι να συσχέτιζαν αυτό το κομμάτι με μένα.

Deftones & Maynard – Passenger

Τα συναισθήματα, οι εικόνες και το ταξίδεμα που μου χαρίζει αυτό το τραγούδι κάθε φορά είναι απερίγραπτα. Δεν ξέρω αν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και σε κάποιον άλλο και δε με νοιάζει. Αυτό που με νοιάζει είναι να ξέρουν όλοι πόσο το αγαπώ και πόσα σημαίνει για μένα.

Pink Floyd – Comfortably Numb

Δε χρειάζεται να πει κανείς κάτι για αυτό το τραγούδι για να αποδείξει τη σπουδαιότητα του. Για μένα, τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι τα “there is no pain, you are receding. A distant ship, smoke on the horizon”, “I can’t explain, you would not understand” και “the child is grown, the dream is gone”..

Tool – Reflection

Το φεγγάρι εξομολογείται την ασημαντότητα του σε έναν άνθρωπο και το συμβουλεύει να σταυρώσει τον εγωισμό του πριν εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Κι όλα αυτά σε μια μυστηριακή αύρα από μουσική και τη φωνή του Maynard. Crucify the ego before I pine away..

Rush – Natural Science

Μάθημα Φυσικής Επιστήμης, οδηγίες για τη βελτίωση του κόσμου μας και τη διάσωση του “most endangered species: the honest man” και η διαπίστωση πως ό,τι κι αν κάνει ο άνθρωπος για να αλλάξει τη δομή της Δημιουργίας, η Φύση είναι αυτή που θα υπερνικήσει, φέρνοντας τα πάντα εκεί που βολεύουν την ίδια.. Η λέξη “τελειότητα” αρχίζει να αποκτά παράδειγμα αισθητό.

Dio – Rainbow in the Dark

Θα μισούσα τον Ronnie, αν τελικά αποφάσιζε να μην εκδώσει αυτό το τραγούδι. It’s me who’s lost and never found.. Πόσο παρηγορητικό είναι να ξέρεις ότι είσαι ένα ουράνιο τόξο στο σκοτάδι.. Κάτι πανέμορφο, του οποίου την ομορφιά δεν αναγνωρίζουν, διότι δεν είναι ορατή χωρίς το φως της μέρας.. Ronnie, σ’αγαπώ.

Led Zeppelin – All my Love

Υπάρχει καλύτερος αποχαιρετισμός από ένα τραγούδι ενός τόσο ταλαντούχου πατέρα προς το νεκρό γιο του; Δύσκολα..

Puscifer – Momma Sed

“This too shall pass away”.. No, it won’t.

System of a Down – Streamline

Για όσους δεν πρόλαβα να αποχαιρετήσω. “Goodbyes are long, goodbyyyyyyyyyyyyyyyye..”

Δημήτρης Μητροπάνος – Τα Πλοία των Ερώτων (Μικρούτσικος, Αλκαίος)

Η μεγάλη μου αγάπη, ο Μητροπάνος, που ήταν δίπλα μου από τότε που με θυμάμαι, μέχρι την ενηλικίωση. Αυτό το κομμάτι είναι απλά μαγικό, από τους στίχους του Αλκαίου, τη Μουσική του Μικρούτσικου, την εκτέλεση του Μητροπάνου, μέχρι και το επικό κλείσιμο σε ένα jazz-rock όργιο. “Μια Κυριακή σ’αντίκρυσα και μού ‘κλεψες το φως μου. Ό,τι με πνίγει ν’αγαπώ είν’ η δική μου μοίρα, καλά ταξίδια μάτια μου, στις θάλασσες του κόσμου”. Περιληπτικά, η ζωή μου.

Πιθανότατα αν καθόμουν να το ξανασκεφτώ να προσέθετα κι άλλα κομμάτια. Όμως να αφαιρούσα αποκλείεται. Γι’ αυτό και θεωρώ τη λίστα αυτή αρκετά πλήρη και κοντά σε κείνο που ήθελα από την αρχή και την αφήνω έτσι.

Το ξέρω, σας κούρασα. Δε σας ανάγκασε κανένας να ασχοληθείτε όμως. Ευχηθείτε και συνεχίστε τη ζωή σας.. Θα βρω και γω τα γνωστά μου μυαλά σύντομα και θα επιστρέψω στα συνηθισμένα (χάλια) επίπεδα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

, ,

19 responses to “Twisted Birthday : A Wishlist”

 1. Εγώ στην κηδεία σου (αν ζω)(γιατί είσαι και μικρότερος)(πανάθεμά σε) θα φέρω το σιντί μου και θα βάλω τα ζουζούνια στη διαπασών!!

 2. Twisted, man, όσα χρόνια σου μείναν ποδά τζιαι δα ναν καλά τζιαι ελαφριά φίλε μου. Τζιαι νά'σαι περήφανος που έφτασες ως δαμαί. Ττάππωσε το wish list σου, άρπαξε κάμποσες μπύρες τζιαι λόγια λλία τζιαι ζωή γλυτζιά!

 3. Το μήνυμα ελήφθη!…
  Χρόνια Καλά φίλε μου!…χρόνια γεμάτα στιγμές ευτυχίας…να ξορκιστεί η μοναξιά…και η μελαγχολία…
  Σε φιλώ! γλυκά…

 4. Πολύχρονος καλέ μου!!!!!!

  Όσες ευχές αυθόρμητα
  οι άλλοι θα σου πούνε
  εγώ απλά σου εύχομαι
  αληθινές να βγούνε.

  Υγ. μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι 🙂

 5. Χρόνια πολλά!
  Interesting list you got there..

  το ωραίο δεν είναι οτι τα καταφέραμε ακόμα ενα χρόνο..το ωραίο είναι που σκεφτόμαστε ακόμα και υπάρχουν πράγματα που μας προβληματίζουν!

  πιέ και για μας!!

 6. γιε μου;;; ούφφου πώς αντέχετε τόσην μελαγχολία;;!!!

  χρόνια καλά. Με πολλά με λλία.
  τα άλλα ούλλα εν πελλάρες

 7. Πήτερ χρόνια πολλά.
  Δεύτερο Πήτερ tres banal η επιλογή τραγουδιών για επικήδειο την μέρα των γενεθλίων σου. Όχι σαν τραγούδια αλλά η πράξη.
  Ένας ημερολογιακός χρόνο περνά Πήτερ όπως θα περάσει και ο επόμενος και ο επόμενος. Κοιμήσου Πήτερ και θα δείς ότι αυτή η μέρα είναι ακριβώς η ίδια. Το μόνο που μας συνθλίβει είναι η καθημερινότητα. Ζήσε την καθημερινότητα σου Πήτερ. Προσαρμόσου. Παραιτήσου. Αναστήσου. Όλα είναι ακριβώς τα ίδια Πήτερ. Όλα τριγύρω αλλάζουνε όλα μένουν ίδια. Όλα αυτά που ζούμε γίνονται ξανα.

  Στο ίδιο κλίμα Πήτερ σου αφιερώνω με την σειρά μου το Hurt είτε από Johnny Cash είτε απο Nine Inch Nails από όποιο θες.
  "Try to kill it all away
  But I remember everything"
  Προσαρμόσου. Παραιτήσου. Αναστήσου.
  Τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Τίποτα δεν μπορείς να αλλάξεις. Εσύ αλλάζεις Πήτερ. Εσύ το δέχεσαι Πήτερ. Δέξου την αλλαγή σου Πήτερ.

  Χαίρομαι που σου ξύπνησα το δαιμόνιο Πήτερ
  Θα με βρείς,που θα πάω,δεν θα με βρείς?

 8. @evros: thank you, man..

  @Αμερικλάνος: θα σε στοιχειώσω για την υπόλοιπη σου ζωή αν το κάνεις αυτό ρε!

  @Ξενοφίλιος: ευχαριστώ φίλε μου.. Εσκέφτηκα να τα κάμω ένα CD να μεν δυσκολευτούν οι συγγενείς, αλλά εν έχω όρεξην προς το παρόν 🙂

  @ευαγγελία: σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου. Φιλιά και σε σένα, να'σαι καλά!

  @Invictus: copy that, ευχαριστώ σου πολλά ρε φίλε!

  @anna: χαίρομαι που αρέσει και σε κάποιον επιτέλους! Ευχαριστώ, Αννούλα μου, να'σαι καλά!

  @Rania: έσιεις δίκαιο, τζιαι τούτο εν ένα που τα ωραία.. Καλό θα ήταν να είχαμε τζιαι λύσεις, αλλά you can't always get what you want.. Ευχαριστώ σου πολλά! Μελέτα τη λιστούα τζιαι πε μου την άποψη σου αν θέλεις!

  @Sike: είμαστεν bleeding hearts and artists, η Μελαγχολία είναι κινητήριος δύναμη, είναι λόγος ύπαρξης τζιαι Δημιουργίας! Ευκαριστώ σου τζιαι σένα, να'σαι καλά 🙂

  @Ανώνυμος: εν νομίζω να σε έβρω, γι'αυτόν, αν θέλεις, αποκαλύφτου. Ήντα δαιμόνιο μου εξύπνησες; Μάλλον κάμνεις λάθος..

 9. Χρόνια σου πολλά τζαι να τα εκατοστήσεις ρε φίλε. Εύχουμαι σου να μεν αλλάξεις ποττέ τζαι τη μελαγχολία (που τόσο σου αρέσκει) να την βρίσκεις τζαι να την χάνεις κατά βούληση.

 10. @Def: να'σαι καλά αγόρι μου. Εν καλή η ευχή σου, τώρα να δούμεν αν θα φκει αληθινή! Ευχαριστώ!

 11. @Pasxalina: Ευχαριστώ! Τούτο που προτείνεις, νομίζω πως δε γίνεται.. Άσε που το θεωρώ και λάθος μέχρι ενός σημείου! Να'σαι καλά!

 12. http://www.birthdaymessages.com/happy/quotes1.htm

  Παρ' όλο που σε είπα "χρονια πολλά", οφείλω να ποστάρω κάτι και εδώ, αλλά δεν έχω ευχές να κάνω. Ό,τι κι αν πώ λίγο θα είναι και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πραγματικά καλό. Οπότε κράτα μερικές ρήσεις για γενέθλια από μένα, μερικές μέρες μετά τα γενέθλιά σου, αλλά δεν πειράζει. Ελπίζω.
  Και σου εύχομαι μόνο να χαμογελάς πάντα. Αληθινά. Γιατί είσαι πιο όμορφος όταν χαμογελάς. 🙂
  Φιλιά.

 13. Τις καλύτερες μου ευχές σου στέλνω! Να είσαι πάντα καλά και ακόμη καλύτερα!!! και να χαμογελάς…πάει σου :))))))))))

 14. TT μοοοουυυυυυυ χρόνια πολλά και καλά, με υγεία. Το σημείο αναφοράς σου, εσύ είσαι και κανένας άλλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *